Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Regióny

RÚVZ chystá Deň zdravia, ponúka preventívne vyšetrenia a poradenstvo

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Ján Krošlák

Na celodennom podujatí odborníci z RÚVZ záujemcom odoberú krv z prsta a zistia hladinu glykémie i celkového cholesterolu.

Banská Bystrica 4. apríla (TASR) - Pri príležitosti Svetového dňa zdravia, ktorý pripadá na 7. apríla, organizuje oddelenie podpory zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici podujatie Deň zdravia. V priestoroch obchodného centra na ulici Na Troskách sa uskutoční 16. apríla a počas neho ponúkne preventívne vyšetrenia a poradenstvo pre širokú verejnosť zamerané na vyhľadávanie rizikových faktorov ovplyvňujúcich rozvoj kardiovaskulárnych a metabolických ochorení.

"Tohtoročnou témou Svetového dňa zdravia je Moje zdravie, moje právo. Ústrednou myšlienkou je presadzovať právo všetkých ľudí vo svete na rovnaký prístup k zdravotníckej starostlivosti, vzdelaniu a informáciám, pitnej a hygienicky neškodnej vode, k základným potravinám, ku kvalitnému bývaniu, k slušnému a bezpečnému pracovnému i životnému prostrediu," priblížila Dáša Kaliská z referátu vzdelávania RÚVZ.

Ako takisto zdôraznila, povinnosť starať sa o zdravie obyvateľstva je nielen na strane štátu, ale za zdravie je zodpovedný každý jednotlivec svojím životným štýlom, ktorý najviac ovplyvňuje celkový zdravotný stav.

Na celodennom podujatí odborníci z RÚVZ záujemcom odoberú krv z prsta a zistia hladinu glykémie i celkového cholesterolu, zmerajú antropometrické parametre (výšku, hmotnosť, pás, boky) a vykonajú analýzu zloženia tela - BMI, percento telesného tuku, kostrového svalstva a pod. Zmerajú aj krvný tlak a pulz, fajčiarom urobia špeciálne vyšetrenia a otestujú ich závislosť od nikotínu. Súčasťou bude aj odborné poradenstvo k zisteným rizikovým faktorom a odvykaniu od fajčenia.