Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Ryby so psími zubami ochránia pred predátormi podvodné hniezda

Hniezda z konárov ihličnatých stromov sú pre ryby vhodným úkrytom pre výter. Mladé ryby potom chránia pred ostatnými predátormi. Foto: TASR/Ján Siman

Zubáč veľkoústy je dravá ryba, ktorá pôvodne žila v Dunaji a vo Volge. Dnes sa jej darí vo veľkých, pomaly tečúcich riekach a vo vhodných rybníkoch.

Revúcka Lehota 6. apríla (TASR) - Hniezda pod vodnou hladinou pre výter zubáča veľkoústeho pripravili rybári z Jelšavy v nádrži Fliper pri obci Revúcka Lehota.

Ako pre TASR vysvetlil Karol Straka zo Slovenského rybárskeho zväzu v Jelšave, hniezda z konárov ihličnatých stromov sú pre ryby vhodným úkrytom pre výter. Mladé ryby potom chránia pred ostatnými predátormi.

Zubáč veľkoústy je dravá ryba, ktorá pôvodne žila v Dunaji a vo Volge. Dnes sa jej darí vo veľkých, pomaly tečúcich riekach a vo vhodných rybníkoch.

Tu bude player



Je to ryba, ktorá je veľmi chúlostivá na obsah kyslíka a kvalitu vody. "Zubáč veľkoústy je charakteristický tým, že má v tlame rad drobných zúbkov a tiež veľké, hovoríme im psie zuby. Dorastá do dĺžky až 130 centimetrov a môže vážiť aj vyše dvadsať kilogramov. Spolu s kolegom sme pripravili niekoľko hniezd do plytšej, ale aj do hlbokej vody. Na prepravku naviažeme halúzky z ihličnatých stromov a na spodok priviažeme aj záťaž. K hniezdu ešte priviažeme PET fľašu, ktorá nám vypláva na hladinu a slúži ako bója. Fľaše potom samozrejme zoberieme preč. Mladé rybky sa živia planktónom, ale môžu byť aj potravou pre iné druhy. V hniezdach nájdu teda dospelé ryby vhodné miesto pre výter a neskôr mladé rybky aj úkryt. Hlaváčom sa v tomto rybníku darí, aj keď vnímame, že sa na ich lov špecializuje stále viac rybárov. Dúfam, že aj toto pomôže, aby sme mali čo loviť aj v budúcnosti," dodal Straka.