Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Šahách odkryli urnové pohrebisko hatvanskej kultúry

Na archívnej snímke sú zemné práce na stavenisku závodu. Foto: FOTO TASR - Andrej Budai

Na mieste výstavby priemyselného závodu odkryli urnové pohrebisko hatvanskej kultúry, ktoré patrilo obyvateľom susednej opevnenej osady zo staršej doby bronzovej.


Šahy 15. novembra (TASR) - Šahanská verejnosť už pozná výsledky archeologického výskumu lokality Šahy - Na vŕšku v sezóne 2017, ktoré prezentoval vedúci miestneho Hontianskeho múzea Tibor Pálinkás. Ako TASR informoval, na mieste výstavby priemyselného závodu odkryli urnové pohrebisko hatvanskej kultúry, ktoré patrilo obyvateľom susednej opevnenej osady zo staršej doby bronzovej.

V danej lokalite preskúmali aj ľudskú kostru zo 17. storočia a vojenské objekty z roku 1944. "V tejto časti náleziska skúmala súkromná archeologická spoločnosť v rámci predstihového archeologického výskumu, keďže sa tam stavia spomínaný priemyselný závod. Odborníci sa v tomto roku zamerali na výskum obilnicových, teda zásobnicových jám zo staršej doby bronzovej, pričom získali aj keramiku a kamenné nástroje hatvanskej kultúry, ako aj zvieracie kosti," povedal Pálinkás.

Prednášku o výsledkoch výskumu organizovalo Hontianske múzeum a galéria Ľudovíta Simonyiho v spolupráci s Kruhom priateľov Hontianskeho múzea a galérie v Šahách. "Na výskume spolupracovala Katedra archeológie filozofickej fakulty Univerzity Komenského Bratislava s Hontianskym múzeom a galériou Ľudovíta Simonyiho, pričom sa ho zúčastnili aj študenti archeológie z Veľkej Británie. Na lokalite sa skúmajú opevnené osady badenskej kultúry z obdobia neskorej doby kamennej, teda roky od 3600 do 2900 pred naším letopočtom, a hatvanskej kultúry z obdobia staršej doby bronzovej, čo sú roky približne od 2100 do 1700 pred naším letopočtom," vysvetlil vedúci Hontianskeho múzea a galérie Ľudovíta Simonyiho.