Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Salmonelóza v Košiciach je na ústupe, pribudli pacienti s norovírusom

Foto: TASR/AP

Napriek tomu, že salmonelóza ustupuje, infektológovia čakajú na mikrobiologické výsledky posledných prijatých pacientov.

Košice 18. septembra (TASR) – Ochorenie na salmonelózu v Košiciach a okolí mesta je na ústupe. TASR o tom informovala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) v Košiciach Ladislava Šustová.

Dodala však zároveň, že počas uplynulého dňa a noci boli na Klinike infektológie a cestovnej medicíny (KICM) ambulantne ošetrení ďalší deviati pacienti s príznakmi zápalu žalúdka a čriev, šiestich z nich museli hospitalizovať.

„Vzhľadom na vyšší počet prijatých pacientov museli niektorých aj dnes presunúť z KICM na izolované lôžka IV. internej kliniky. Na týchto vyhradených lôžkach leží spolu desať pacientov s črevnou infekciou, pričom polovicu z nich dnes prepustia domov,“ doplnila Šustová.

Napriek tomu, že salmonelóza ustupuje, infektológovia čakajú na mikrobiologické výsledky posledných prijatých pacientov. „Pripomíname, že v prípadoch tretieho zdroja nákazy ide o norovírusový zápal žalúdka a čriev a nie salmonelózu. Spomínané ochorenie je tiež infekčné a na začiatku má rovnaké príznaky ako salmonelóza. Situáciu naďalej riešime s regionálnymi hygienikmi,“ dodala hovorkyňa UNLP.

Od vzniku lokálnej epidémie salmonelózy lekári ambulantne ošetrili už takmer 170 pacientov, pričom počet doposiaľ hospitalizovaných stúpol na 71.