Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Regióny

Samosprávne kraje rozhodli každý inak, RegioJet však jazdiť bude

Samosprávne kraje rozhodli každý inak, RegioJet však jazdiť bude Foto: Tablet.TV

Spoločnosť RegioJet môže začať voziť cestujúcich na diaľkovej autobusovej linke Banská Bystrica – Nitra - Bratislava.

Banská Bystrica, Bratislava 14 januára 2015 (Tablet.TV) - Osem nových žltých autobusov spoločnosti RegioJet môže začať voziť cestujúcich na diaľkovej autobusovej linke Banská Bystrica – Nitra - Bratislava. Banskobystrický samosprávny kraj dopravcovi udelil licenciu na túto linku.

O udelenie licencie na prevádzku tejto linky požiadala spoločnosť RegioJet po tom, ako jej túto licenciu odmietol udeliť Bratislavský samosprávny kraj na základe nesúhlasného stanoviska Nitrianskeho kraja, respektíve mesta Nitra.



O stanovisko požiadal Banskobystrický samosprávny kraj, Nitriansky kraj a Bratislavský kraj. Banskobystrický kraj však aj napriek tomu však licenciu RegioJetu vydal.

Oba kraje sa pri odôvodnení svojho rozhodnutia odvolali na rovnaký zákon - o cestnej doprave. Ten v paragrafe 51 umožňuje „zriadiť autobusovú linku a zmeniť trasu autobusovej linky... len so súhlasom dopravných správnych orgánov v územných obvodoch na trase autobusovej linky“. Napriek tomu samosprávne kraje rozhodli každý inak. To znamená, že buď jeden z krajov porušil zákon, alebo zákon nie je jednoznačný a umožňuje dvojaký výklad.