Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Na sídliskovom paneláku vyrastú ľudové drevenice, Košice to povolili

Výtvarník Tomáš Džadoň dnes pre TASR uviedol, že oficiálne otvorenie diela sa plánuje na sobotu 14. septembra.

Košice 2. augusta (TASR) - Pamätník ľudovej architektúry, ktorý tvoria tri originálne zrubové stodoly, otvoria podľa plánu v septembri na streche 13-poschodového paneláku na košickom sídlisku Dargovských hrdinov. Autorom netradičného diela, ľudovo nazývaného "tri drevenice na paneláku", je výtvarník Tomáš Džadoň.

Mesto Košice koncom júla vydalo stavebné povolenie na pamätník, ktorý bude stáť na streche bytového domu na Lidickom námestí. "Predmetná stavba je povoľovaná ako dočasná stavba na dobu určitú v trvaní dvoch rokov od nadobudnutia právoplatnosti tohto rozhodnutia," uvádza sa v rozhodnutí.

Umiestnenie pôvodných stodôl z Liptovskej Tepličky a oravskej Párnice na strechu paneláku odhlasovali jeho obyvatelia. "Ich súhlas bol dôležitou súčasťou celého umeleckého projektu a vďaka nim sa panelák na Lidickom námestí 1 stane netradičným podstavcom, ktorý bude viditeľný i zo vzdialených častí mesta," uviedol Džadoň. Bol by rád, keby umiestnenie pamätníka na danom mieste bolo trvalé.

Mladému autorovi ešte stále chýba časť finančných prostriedkov na finalizáciu diela, a tak sa rozhodol vyhlásiť aj verejnú zbierku. Oslovuje ňou všetkých, ktorých zaujíma téma ľudovej i urbánnej tradície, tých, ktorí sa rozhodli odísť do mesta za novým životom, i takých, ktorí si hrdo na tričko pripnú odznak s nápisom "Som z paneláka". Na českom crowdfundingovom serveri Hithit a medzinárodnom serveri Indiegogo môže každý za podporu Džadoňovho diela získať niekoľko autorských bonusov: tričká, odznaky, vytesanie mena do trámu jednej zo stodôl, osobnú komentovanú prehliadku alebo zažiť originálnu akciu, v ktorej autor priamo pre nich zopakuje svoju performance "Som podstavec". "Finančné zdroje získané vo verejnej zbierke použijeme na technické zabezpečenie zdvihnutia dreveníc na panelák a osvetlenie tohto netradičného pamätníka," uviedol Džadoň.

Výtvarník dnes pre TASR uviedol, že oficiálne otvorenie diela sa plánuje na sobotu 14. septembra. Myšlienka vytvoriť pamätník určitej spoločenskej, politickej a kultúrnej zmene siaha do roku 2006, nápad umiestniť pamätník do Košíc prišiel v roku 2008, kedy Košice získali titul Európske hlavné mesto kultúry. Tradičná vidiecka zrubová architektúra vytvorí pamätník v prostredí, ktoré sa dá vnímať ako jej presný protipól. V panelových domoch dnes však žije približne polovica obyvateľov Slovenska.