Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Skalica chce obnoviť vinohrady, požiada o dotáciu takmer 600.000 eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Zámerom mesta je vysadiť 22 hektárov nových viníc.

Skalica 15. marca (TASR) – Mestské zastupiteľstvo v Skalici schválilo v stredu (14.3.) zámer na obnovu vinohradov. Aj týmto krokom chce prispieť k zachovaniu vinohradníckej tradície v regióne. TASR informoval zástupca primátora Skalice Milan Roman.

Zámerom mesta je vysadiť 22 hektárov nových viníc. „Chceme vytvoriť podmienky skalickým vinárom, aby dokázali pokryť potreby a výraznejšie sa presadili na slovenskom, ale aj medzinárodnom trhu,“ uviedol Roman. Podľa neho odhadovaná investícia dosahuje približne 600.000 eur. „Budovanie vinohradov je dôležité pre zachovanie charakteru vinohradníckeho mesta, no bez dotácie je to veľmi náročné,“ vysvetľuje zástupca primátora.

V aktuálnom programovom období 2013 – 2020 poskytuje Európska únia (EÚ) prostredníctvom Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR dotácie na Organizáciu s trhom vína. Mesto túto možnosť využije, pretože dotáciou je možné pokryť náklady na výsadbu až do výšky 100 %.

Pred pár týždňami ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná odovzdala predsedovi občianskeho združenia Vínna cesta Záhorie Ľudovítovi Bráneckému Certifikát Chránené označenie pôvodu v EÚ za Skalický rubín. „Aj v súvislosti s udelením ochrannej známky Skalický rubín evidujeme zvýšený záujem o vína z nášho regiónu. Je to dobrá príležitosť na zviditeľnenie sa a zároveň na rozvoj. Aj preto sme sa rozhodli, že sa jej chytíme,“ dodáva Roman.

V prípade, že bude žiadosť o dotáciu schválená, s obnovou vinohradu by sa malo začať v priebehu budúceho roka. Z rovnakého dotačného titulu došlo v roku 2006 k reštrukturalizácii vinohradov v Novosadoch horných na ploche 11,6 hektára, kde bolo vysadených 58.000 koreňov viniča.