Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

VIDEO: Slávnostnú omšu v Levoči celebroval kardinál Gerhard L. Müller

Na snímke veriaci počúvajú kázeň počas slávnostnej odpustovej svätej omše na Mariánskej hore v Levoči 8. júla 2018. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Celý odpustový týždeň (1. až 8. júla) sa na Mariánskej hore niesol v znamení modlitieb, mariánskej úcty, pokánia a zmierenia.

Levoča 8. júla (TASR) - Na Mariánskej hore v nedeľu slávnostnou odpustovou svätou omšou vyvrcholila najstaršia východoslovenská púť. Celebroval ju emeritný prefekt Kongregácie pre náuku viery kardinál Gerhard Ludwig Müller. Zúčastnili sa na nej desiatky tisíc veriacich.

Kardinál v úvode poďakoval v slovenčine za pozvanie. Označil to za mimoriadnu poctu pre svoju osobnosť. Jeho kázeň z nemčiny prekladal generálny vikár Anton Tyrol, v slovenskom jazyku ju prečítal spišský diecézny biskup Štefan Sečka. "Keď hľadíme na Máriu, ako na matku viery a celého spoločenstva viery cirkvi synov a dcér božích v Kristovi, tak sa nám ukazuje niečo z kresťanských postojov a katolíckej zbožnosti. Našou výrobnou značkou nie je pyšné vychvaľovanie rozumu, agresívna reklama vlastnej ideológie, odstraňovanie tých, ktorí zmýšľajú inač, nenávisť a štvanie až k zničeniu, či falošné chlapské naparovanie sa. My sa nehanbíme za to, že naša zbožnosť nesie ženské a manželské črty," uviedol. "Nech pre nás, pre našu vlasť, pre Slovensko a pre celú cirkev začne nová jar, v ktorej nech dozrieva viera, nádej a láska. Nech kvitnú a prinesú bohaté plody," vyslovil v závere kázne.



Podľa moderátora púte Jozefa Lapšanského kardinál v homílii označil Máriu za vzor a prototyp našej viery. "V katolíckej mariánskej úcte pramení náš optimizmus a nádej, keď vnímame účinkovanie Márie v prameňoch spásy," opísal pre TASR jeho slová. "Ten, kto sa dáva do služby Bohu a Panne Márii, nie je v žiadnom prípade ukrátený," pokračoval. Müller v kázni podľa jeho ďalších slov zdôraznil, "aby sme sa nehanbili prejaviť, najmä dnes, svoje kresťanské postoje a vzťah k Panne Márii".

Na snímke emeritný prefekt Kongregácie pre náuku viery kardinál Gerhard Ludwig Müller hovorí k veriacim počas slávnostnej odpustovej svätej omše na Mariánskej hore v Levoči 8. júla 2018.
Foto: TASR - Oliver Ondráš


Podľa Lapšanského predpokladajú, že počas víkendu prišlo na Mariánsku horu k Bazilike Navštívenia Panny Márie odhadom do 500.000 ľudí. Na Levočskú púť prichádzajú každoročne desaťtisíce veriacich z celého Slovenska, ale aj zo zahraničia. Mnohí z nich absolvujú desiatky kilometrov aj na bicykloch, alebo do Levoče prídu pešo. Prítomná bola aj väčšia skupina pútnikov z Rumunska. Na slávnosti sa zúčastnili aj premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) a ďalší zástupcovia štátnej správy či samosprávy.

Na snímke veriaci počúvajú kázeň počas slávnostnej odpustovej svätej omše na Mariánskej hore v Levoči 8. júla 2018.
Foto: TASR - Oliver Ondráš


Celý odpustový týždeň (1. až 8. júla) sa na Mariánskej hore niesol v znamení modlitieb, mariánskej úcty, pokánia a zmierenia. Podľa Lapšanského počas neho zaznamenali enormný záujem veriacich nielen o sväté omše, ale aj o spoveď.

Najviac pútnikov prichádza do Levoče práve počas víkendu. Po otváracej sobotňajšej (7.7.) svätej omši nasledovala svätá liturgia východného obradu, koncert, mariánske meditácie či modlitby svätého ruženca. O polnoci sa uskutočnila pontifikálna svätá omša s eucharistickou poklonou s procesiou a pobožnosťou krížovej cesty.

Levoča je najstarším pútnickým miestom východného Slovenska, a korene mariánskeho kultu tu siahajú až do 13. storočia. Dosiaľ najväčšia púť z pohľadu návštevnosti sa konala za prítomnosti pápeža Jána Pavla II. v roku 1995, keď Mariánsku horu navštívilo asi 650.000 pútnikov.