Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Regióny

V kúpeľoch Sliač majú defibrilátor pre primárnu záchranu životov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jakub Kotian

Prístroj je vybavený hlasovými pokynmi v slovenčine, písanými aj obrazovými inštrukciami, ktoré vedú používateľa počas celého procesu defibrilácie, čo minimalizuje riziko nesprávneho použitia.

Sliač 17. augusta (TASR) - Automatický elektrický defibrilátor (AED), určený pre primárnu záchranu životov, majú už aj v kúpeľoch Sliač. Prístroj, ktorý dokáže zachrániť životy nielen v samotných kúpeľoch, ale aj v ich bezprostrednom okolí, je umiestnený na nádvorí najväčšieho kúpeľného hotela. Určený je aj laickej verejnosti a pomôže tam, kde rozhodujú sekundy.

"Sme kúpele, ktoré sa špecializujú na liečbu kardiovaskulárnych ochorení a chceme zabezpečiť najvyššiu úroveň bezpečnosti aj pre našich hostí i verejnosť. Implementácia AED defibrilátora je pre nás dôležitým krokom, ktorý nám umožní rýchlu a efektívnu reakciu v prípade urgentných zdravotných situácií," priblížil riaditeľ kúpeľov Martin Beňuch, ktorého víziou je mať takýto defibrilátor aj v ostatných častiach kúpeľov.

Prístroj je vybavený hlasovými pokynmi v slovenčine, písanými aj obrazovými inštrukciami, ktoré vedú používateľa počas celého procesu defibrilácie, čo minimalizuje riziko nesprávneho použitia.

Podľa štatistík Svetovej zdravotníckej organizácie je zástava srdca jednou z hlavných príčin úmrtia na celom svete. Rýchla a správna reakcia je pre prežitie pacienta kľúčová. Práve tu hrá defibrilátor neoceniteľnú úlohu, keďže umožňuje okamžitú intervenciu ešte pred príchodom sanitky.

Defibrilátor kúpeľom dodala súkromná spoločnosť, ktorá okrem prístroja zabezpečila aj zaškolenie personálu profesionálnymi záchranármi. Školenia sa zúčastnili zamestnanci kúpeľov, ktorým záchranári zdieľali svoje skúsenosti z praxe.

AED defibrilátor nie je prvým defibrilátorom na území kúpeľov. Je súčasťou lekárskeho vybavenia v ambulancii a pohotovostnej ambulancii, ktoré obsluhuje lekár. Je však prvým defibrilátorom, ktorý je prístupný verejnosti.