Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Slovenskí a českí lesníci zavŕšili projekt lesných ekosystémov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Vykonaním opatrení na výmere viac ako 91 hektárov dochádza k ochrane pôdy a zachovaniu biodiverzity pre budúce generácie, vysvetlila vedúca odboru komunikácie Lesov SR.

Rajecká Lesná 26. apríla (TASR) – Slovenskí a českí lesníci zavŕšili v Rajeckej Lesnej projekt Spoločne za predchádzanie zhoršovania stavu poškodených lesných ekosystémov, ktorý trval od marca 2020 do apríla 2022. TASR o tom informovala vedúca odboru komunikácie Lesov SR Marína Debnárová.

Doplnila, že hlavným cieľom projektu Lesov ČR a Lesov SR je zachovanie biodiverzity prihraničného územia. "Realizuje sa spoločnými opatreniami na predchádzanie zhoršovania stavu druhov a biotopov a vykonaním vegetačných protieróznych opatrení. Horské časti moravsko-sliezskych Beskýd a Malej Fatry sú oblasti, v ktorých lesné ekosystémy vo veľkom rozsahu poškodzujú abiotickí a biotickí škodliví činitelia," uviedla Debnárová.

Aktivity partnerov boli zamerané na spoločné lesopestovné opatrenia na obnovu druhovo pestrých a stabilných lesných ekosystémov. "Tým sa zachová biodiverzita a zároveň sa zvýši pôdoochranná a rekreačná hodnota biotopov, čo má dosah na cieľové skupiny. Vykonaním opatrení na výmere viac ako 91 hektárov dochádza k ochrane pôdy a zachovaniu biodiverzity pre budúce generácie," vysvetlila vedúca odboru komunikácie Lesov SR.

Účastníkom záverečnej terénnej exkurzie podľa nej predstavili výsledky projektu. "Hlavnou časťou bola ukážka nosných aktivít projektu priamo v teréne. Zamestnanci OZ Sever vybrali výmerou najväčšiu zasiahnutú plochu v rámci projektu v doline pri obci Kunerad. Kolegovia z lesnej správy Rajecké Teplice informovali účastníkov o všetkých vykonaných lesopestovných a ochranných opatreniach. Tiež načrtli očakávaný vývoj revitalizácie poškodených území, realizovaných v rámci projektu," priblížila Debnárová.

"Zvláštnosťou a zároveň značnou pridanou hodnotou takýchto projektov je fakt, že revitalizované lesné porasty budú plniť všetky ochranné a celospoločenské funkcie počas celej doby životnosti - 100 a viac rokov. Počas tejto doby bude zároveň živý projekt, vďaka ktorému sa ich podarilo obnoviť," dodala vedúca odboru komunikácie Lesov SR.

Projekt Spoločne za predchádzanie zhoršovaniu stavu poškodených lesných ekosystémov sa realizuje v rámci Európskeho fondu regionálneho rozvoja v programe Interreg V-A Slovenská republika - Česká republika.