Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Smer-SD je s výsledkom volieb v PSK spokojný, v kraji bude vládnuť sám

Peter Chudík (vpravo) obhájil svoj post predsedu Prešovského samosprávneho kraja už v 1. kole. Na snímke vľavo mu blahoželá Stanislav Kubánek, krajský predseda strany Smer-SD. Foto: TASR/Milan Kapusta

Peter Chudík je prvým predsedom kraja na Slovensku, ktorý svoju pozíciu obhájil aj po štvrtý raz.

Prešov 19. novembra (TASR) – Strana Smer-SD je s výsledkom volieb v Prešovskom kraji spokojná. Peter Chudík je prvým predsedom kraja na Slovensku, ktorý svoju pozíciu obhájil aj po štvrtý raz. Povedal to dnes na tlačovej konferencii v Prešove krajský predseda strany Smer-SD Stanislav Kubánek.

Ako dnes informoval koordinátor volebnej kampane Peter Obrimčák, najviac hlasov získal Peter Chudík v okrese Medzilaborce, konkrétne to bolo 76,96 percenta, a najmenej v Prešovskom okrese - 42,07 percenta, no aj s týmto výsledkom sú spokojní, pretože oproti minulým voľbám si staronový predseda PSK polepšil aj v Prešove. Smer-SD získal podľa Obrimčáka 56,45 percenta hlasov, čo znamená 35 hlasov v krajskom parlamente. Volebná účasť v Prešovskom kraji bola druhá najvyššia na Slovensku.

Poznamenal tiež, že ich strana v kampani nereagovala ani na osočovanie či obviňovanie z kupovania hlasov.

„Strana Smer-SD takýto postup vo volebnej kampani nepotrebovala. Uvedomovali sme si, aká je sila kandidáta Petra Chudíka, ktorý kandidoval štvrtýkrát a snažili sme sa zodpovedne vybrať kandidátku na post poslancov. A to najdôležitejšie, čo sme robili, vychádzali sme naozaj z faktov, naozaj sme nepoužívali žiadne invektívy ani osočovanie,“ uviedol na margo obvinení Obrimčák.

Najsilnejšia politická strana postavila do volieb 62 kandidátov na poslancov PSK. Do všetkých 13 volebných obvodov plný počet, tak ako to umožňuje zákon. Voliči rozhodli o tom, že Smer-SD bude mať v poslaneckých laviciach nadpolovičnú väčšinu, 35 hlasov, na vládnutie im stačí 32.

Na otázku, či Smer v kraji plánuje spoluprácu aj s nezávislými poslancami, Kubánek odpovedal, že by bol za 35-členný poslanecký klub, ale komunikácii s nezávislými sa nebráni.

Úspech vo voľbách prisúdil aj tomu, že navštívili každé okresné mesto a vždy aj niekoľko obcí v danom okrese. Zvolili priamy kontakt s voličmi a obyvateľmi kraja a vysvetľovali ľuďom, aké kompetencie má krajská samospráva, čo všetko sa podarilo v jednotlivých mestách i v celom kraji zrealizovať a aké výzvy stoja pred nimi na nasledujúce štyri roky.

„Sme radi, že cieľ, ktorý sme si stanovili - a to hovoriť s ľuďmi o kraji a o tom, čo kraj môže a má robiť, sa oplatil,“ povedal.