Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Sieň slávy v Snine predstavila prvú osobnosť, známeho paralympionika

Medailista z paralympijských hier v Riu 2016 Samuel Andrejčík, archívna snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Samuel Andrejčík má 23 rokov a podľa Slovenského paralympijského výboru je aktuálne najväčšou hviezdou slovenského boccistického tímu.

Snina 20. septembra (TASR) – Premiérové ocenenie Výnimočný človek Mesta Snina si v piatok podvečer prevzal z rúk primátorky mesta Daniely Galandovej paralympionik, hráč boccie Samuel Andrejčik, ktorý v utorok (17. septembra) získal na paralympijských hrách v brazílskom Riu de Janeiro striebornú medailu v kategórii BC4. O tom, že práve jeho úspechy stoja za rozhodnutím samosprávy pravidelne udeľovať toto ocenenie, sám nevedel. Pre TASR to uviedla vedúca oddelenia strategického rozvoja sninského mestského úradu Erika Jankajová.

S myšlienkou oceniť športové úsilie Andrejčíka a jeho prezentáciu Sniny vo svete prišli podľa Jankajovej slov nadšenci, jeho podporovatelia a fanúšikovia. Pri komunikácii s vedením mesta o možnej realizácii tohto nápadu sa však vytvoril väčší projekt, a to udeľovanie ceny Výnimočný človek Mesta Snina. "Takým ľuďom, ktorí sú vo svojej oblasti skutočne výnimoční a ich úspechy prinášajú radosť všetkým," vysvetlila Jankajová.

Pri tej príležitosti bolo na námestí v Snine odhalené umelecké dielo sochára Jaromíra Sabola, známeho svojimi artefaktmi vyrobenými zo šrotu. "Je venované práve výnimočným ľuďom v meste Snina a nesie symboliku zhmotnenia bojovnosti, ľudskej sily a statočnosti. V prenesenom význame stvárňuje novodobého Herkula," doplnila Jankajová s tým, že bude slúžiť ako pomyselná sieň slávy, v rámci ktorej budú pribúdať mená výnimočných ľudí.

Samuel Andrejčík má 23 rokov a podľa Slovenského paralympijského výboru je aktuálne najväčšou hviezdou slovenského boccistického tímu. "V roku 2013 vyletel ako kométa a pri svojej premiére sa stal prvým európskym šampiónom zo Slovenska. Výbornými výsledkami v ďalších rokoch potvrdil, že to nebola náhoda," uvádza na svojej stránke Slovenský paralympijský výbor.