Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Sochu Herkula v Snine reštaurujú, dostáva sa do pôvodného stavu

Na snímke socha Herkula, ktorú odliali v minulosti v neďalekej obci Zemplínske Hámre. Foto: TASR

Muž s kyjakom v ruke, ktorý bojuje proti hydre lernskej, sa stal nepísaným symbolom mesta pod Vihorlatom. Snaha o jeho obnovu siaha do čias rekonštrukcie kaštieľa.

Snina 17. novembra (TASR) - Železnú sochu Herkula, ktorá je súčasťou fontány na nádvorí sninského kaštieľa, v súčasnosti reštaurujú. Mala by sa tak čo najviac približovať pôvodnému stavu z roku 1841, kedy ju jeden z majiteľov kaštieľa Štefan Rholl venoval svojej manželke.

Muž s kyjakom v ruke, ktorý bojuje proti hydre lernskej, sa stal nepísaným symbolom mesta pod Vihorlatom. Snaha o jeho obnovu siaha do čias rekonštrukcie kaštieľa. V tomto roku sa na ňu podarilo vyčleniť financie z mestského rozpočtu. Cena diela predstavuje približne 25.000 eur. Reštaurátorské práce prebiehajú pod dozorom pamiatkarov.

Jednou z nich bolo postupné odstraňovanie všetkých vrstiev, ktoré boli na sochu od jej vytvorenia nanášané. "Malo ich byť sedem. Reštaurátor odstránil asi 200 až 250 kilogramov povrchového materiálu," vysvetlil pre TASR riaditeľ Mestského kultúrneho a osvetového strediska v Snine Daniel Andráško. Pri odkrytí sa podľa jeho ďalších slov zistili poškodenia, ktoré bolo nutné opraviť. Nasledovala chemická údržba povrchu a nanášanie vrstiev, ktoré na sochu patria. "Tá zmena je evidentná. Ľudia to tak nevnímali, ale Herkulovi sa napr. úplne odkryli črty tváre, hydra má šupiny," poznamenal.

Ako ďalej uviedol, v súčasnosti sa nachádzajú v polovici. "Teraz sa riešia hlavy hydry," spomenul s tým, že jedna z troch bola v minulosti odcudzená. Provizórne tam od čias, keď zrekonštruovali kaštieľ, osadili odliatok z epoxidu, na základe jednej zo zvyšných hláv. Bola však v inej polohe ako pôvodne. Súčasný reštaurátor bol totiž v Užhorode, kde sa nachádza druhá socha. Videl teda, ako má správne vyzerať. "Momentálne sa hlava nachádza v zlievarni," poznamenal riaditeľ s tým, že po ukončení prác by mala voda namiesto z dvoch, vytekať už len z jednej hlavy. "Vyplýva to z dobových fotografií," doplnil. Práce by mali byť ukončené v polovici decembra.

Podľa Andráška bola socha pôvodne nad úrovňou terénu. Pri rekonštrukcii kaštieľa ju múrik vybudovaný okolo čiastočne zakryl. "Pohrávali sme sa s myšlienkou, že sochu dvihneme. Nešlo to, tak sa vraciame naspäť k tomu, že pravdepodobne znížime múrik," vysvetlil plány do budúcna.