Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

WELLNESS V PRÍRODE: Neďaleko obce Spišský Hrhov postavia lesnú saunu

Ilustračné foto. Foto: TASR AP

Bude postavená tradičným škandinávskym spôsobom.

Spišský Hrhov 17. júla (TASR) - Neďaleko Spišského hradu vznikne onedlho na okraji lesa prírodná sauna. Martin Lipták z občianskeho združenia (OZ) Čierne diery, ktorý je spoluautorom projektu, informoval, že lesná sauna bude slúžiť zadarmo pre všetkých, ktorí si ju zarezervujú. "Nachádzať sa má len pár minút chôdze od obce Spišský Hrhov, na okraji starého ovocného sadu," uviedol.

Za projektom stoja nadšenci pre pamiatky OZ Čierne diery, architektky z Woven, aktivistka Lívia Gažová a tamojšia samospráva. Pracujú bez nároku na honorár, na dofinancovanie potrebného materiálu však spustili zbierku cez www.startlab.sk. "Na Spišský hrad mieria tisícky turistov, ale málokto sa zastaví v obci Spišský Hrhov. Malá dedinka skrýva cenné pamiatky a je známa tým, že si v nej ľudia plnia svoje sny. Sťahujú sa do nej rodiny zo širokého okolia a darí sa v nej aj rómskej komunite. Rozhodli sme sa Spišskému Hrhovu ešte aj takýmto spôsobom pomôcť," priblížil myšlienku Lipták s tým, že lesná sauna poskytne návštevníkom výhľad na Spišský hrad a travertínový vrch Dreveník. Byť v prírodnej saune je podľa neho zážitok. "Človek je sám na úpätí lesa, pod hviezdnou oblohou, pri ľadovej vode lesného potôčika, je to nerušený oddych," konštatoval.

Lesnú saunu postaví obecná firma zo Spišského Hrhova už koncom leta a prevádzkovať ju budú sami Hrhovčania na základe rezervácie. "Miestny pán ju pripraví na dohodnutý čas a požadovanú teplotu. Saunu sme však vymysleli tak, aby mohla fungovať aj na iných miestach Slovenska a samostatne, vďaka online rezervácii a zámku na kód," objasnil Lipták.

Objekt v Spišskom Hrhove bude vytvorený z dreveného jadra a polopriesvitného obalu. Centrálna saunovacia časť poskytne priestor na utlmenie zmyslov, vnútri sa má nachádzať len návštevník, piecka a drevo, žiadna elektrina ani civilizácia. Obal z kombinácie dreva a polykarbonátu poslúži ako prechodná zóna, šatňa a sklad dreva. "Večer pri svetle sviečok sa sauna zmení na lampión, vďaka polopriesvitnému obalu. Plánujeme aj krátkodobé umelecké inštalácie," dodal Lipták s tým, že na projekte pracovali rok a konzultovali ho s fínskym odborníkom na sauny Ransuom Heleniusom, technikmi, architektmi a saunovými nadšencami. Sauna tak bude postavená tradičným škandinávskym spôsobom.

"Snažíme sa pritiahnuť pozornosť na menej viditeľné miesta na mape Slovenska. Vieme, že inšpiratívne príbehy dokážu potiahnuť dopredu aj svoje okolie. Napr. prírodnú saunu v obci Dúbravica navštevujú ľudia z rôznych kútov Slovenska. Veríme, že v Spišskom Hrhove vytvoríme jedinečný zážitok," uzatvára Lipták.