Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Regióny

Spravbytkomfort bude v Prešove zásobovať teplom z biomasy ďalšie byty

Spravbytkomfort Foto: TASR/František Iván

Ďalšou významnou investíciou je prepojenie piatich kotolní na Sekčove s centrálnou kotolňou na biomasu.

Prešov 30. mája (TASR) – Po skončení skúšobnej prevádzky dnes na najväčšom sídlisku v Prešove Spravbytkomfort, a. s., slávnostne uviedol do prevádzky kotolňu na biomasu Sekčov II.

Najväčší výrobca tepla a teplej úžitkovej vody v metropole Šariša má teda v súčasnosti k dispozícii dve kotolne s technológiou na spaľovanie drevnej štiepky. Prvou bola kotolňa na Jazdeckej ulici, ktorú oficiálne uviedli do prevádzky v marci 2009.

Člen predstavenstva spoločnosti Paul Minarik pripomenul, že zámerom investície bolo zvýšiť podiel výroby z obnoviteľných zdrojov energií, čím sa zníži spotreba plynu. V neposlednom rade sa podstatne znížia emisie, čo bude mať priaznivý vplyv na životné prostredie.

"Spravbytkomfort v Prešove v rokoch 2007-2012 investoval do modernizácie tepelného hospodárstva približne 12 miliónov eur, pričom sa využili skúsenosti a know-how majoritného vlastníka - spoločnosti Energiecomfort Viedeň v oblasti obnoviteľných energií," konštatoval Minarik.

Dodal, že len náklady na vybudovanie technológie s výkonom osem megawattov v kotolni na sídlisku Sekčov sa pohybujú zhruba na úrovni 3,2 milióna eur. Ďalšie zdroje spoločnosť investuje do výmenníkových staníc a rozvodov tepla.

Prechod na biomasu znížil spotrebu plynu

Podľa riaditeľky Spravbytkomfortu Natálie Banduričovej sa prechodom na biomasu spoločnosti vlani podarilo znížiť spotrebu plynu o 6,5 milióna metrov kubických a tým znížiť produkciu skleníkových plynov o 12.000 ton.

"Naša spoločnosť k dnešnému dňu dosiahla 35-% podiel využitia obnoviteľných zdrojov energií a zníženie emisií o 60 %," spresnila Banduričová.

Zdôraznila, že v letných mesiacoch budú schopní dodať do 13.000 bytov teplú vodu, ktorú vyrábajú na báze spaľovania biomasy, čo pomôže stabilizácii cien. Výhodou však zostane možnosť flexibilne meniť palivovú základňu.

Tu bude player


Ďalšou významnou investíciou, ktorá v súčasnosti prebieha, je prepojenie piatich kotolní na Sekčove s centrálnou kotolňou na biomasu v investičnom náklade 1,7 milióna eur.

"Po ukončení tejto akcie budeme koncom roka 2012 v Prešove dodávať teplo z obnoviteľných zdrojov približne do 16.000 bytov, čo predstavuje až 70 % z celkového počtu nami zásobovaných bytov," doplnila riaditeľka spoločnosti. Okrem toho teplo z biomasy dodávajú do školských zariadení, obchodných firiem a iných nebytových priestorov.

"Celkovo očakávame zníženie spotreby plynu o 10 miliónov metrov kubických ročne a tým zníženie produkcie skleníkových plynov o 19 000 ton," uzavrela Banduričová.