Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Regióny

Správu o nedostatkoch mestských cintorínov dokončia v septembri

Cintorín Podunajské Biskupice Foto: TASR

Dočasne zriadená komisia postupne preveruje sťažnosti na nedostatky na cintorínoch v správe pohrebníctva Marianum.

Bratislava 13. augusta (TASR) – Dočasne zriadená komisia mestských poslancov, ktorá preveruje sťažnosti Bratislavčanov na nedostatky vo vybavenosti a službách na cintorínoch v správe mestského pohrebníctva Marianum, už navštívila väčšinu pohrebných miest a do konca septembra by mala zhromaždiť všetky poznatky, ktoré by mali prispieť k zlepšeniu existujúceho stavu.

"Komisia pripraví súhrnnú správu s odporúčaniami ďalšieho postupu pre pohrebníctvo a mesto Bratislava," povedala pre TASR predsedníčka komisie Izabella Jégh a dodala, že komplexnú správu komisia predloží na októbrovom zastupiteľstve.

Medzi sťažnosťami, ktorými sa komisia zaoberala, spomenula Jégh aj ponosy na cintorín v Podunajských Biskupiciach, v mestskej časti, ktorú ako poslankyňa zastupuje. "Na základe aktivity komisie už mestské pohrebníctvo na cintoríne v Podunajských Biskupiciach zrealizovalo stavbu nových chodníkov, vo výstavbe sú nové studničky a prípojky na vodu," uviedla Jégh. Urobili sa aj úpravy Domu smútku, pričom takéto úpravy sa budú robiť aj na cintoríne vo Vrakuni a Komárove.

Zložitejším problémom je podľa doterajších zistení komisie starostlivosť o hroby lokálnych osobností, napríklad učiteľov, kňazov či iných ľudí dôležitých pre konkrétnu mestskú časť, ktorí už nemajú rodinu." Pokiaľ viem, nijakým spôsobom to nerieši ani zákon," uviedla a Végh a dodala, že o tieto hroby sa dobrovoľne starajú jednotlivci, alebo samosprávy.

Komisia, ktorú schválilo bratislavské mestské zastupiteľstvo 1. marca 2012, navštívila doteraz väčšinu bratislavských cintorínov. Chystá sa ešte preveriť stav v Devínskej Novej Vsi, Ružinove, Čunove a na cintoríne v Slávičom údolí.

Komisiu tvoria Vladimír Kubovič, Júlia Ondrišová, Anna Dyttertová, Zuzana Dzivjáková a Izabella Jégh.