Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Štátna filharmónia Košice otvára sezónu Mahlerovou Piesňou o zemi

Na snímke Štátna filharmónia Košice (ŠfK) v Košiciach 9. októbra 2023. Foto: TASR/František Iván

Pre návštevníkov sú v sezóne 2023/2024 pripravené koncerty abonentné, komorné i mimoriadne, festivaly Ars Nova a Košická hudobná jar.

Košice 9. októbra (TASR) - Štátna filharmónia Košice (ŠfK) začína svoju 55. koncertnú sezónu. Otvárací koncert vo štvrtok (12. 10.) v Dome umenia prinesie Pieseň o zemi od Gustava Mahlera.

Ako informovala ŠfK, v repertoári jej orchestra sa toto dielo objaví prvýkrát. Podľa šéfdirigenta Roberta Jindru ide o výnimočnú a emotívnu vec a pre orchester to bude zásadný medzník. "Partitúry Gustava Mahlera sú známe nielen tým, že sú krásne, neskutočne farebné, ale aj náročné. Skladateľ dokázal nájsť v každej vete novú štruktúru a farby. Bude to veľká výzva pre orchester a veľká príležitosť pre našich návštevníkov," uviedol. Sólistami večera budú mezzosopranistka Alisa Kolosova a tenorista Corby Welch.

Pre návštevníkov sú v sezóne 2023/2024 pripravené koncerty abonentné, komorné i mimoriadne, festivaly Ars Nova a Košická hudobná jar. Abonentné symfonické koncerty sa už tradične konajú takmer každý štvrtok v mesiaci. A-cyklus obsahuje významné diela a skladateľov slovenskej i svetovej symfonickej tvorby naprieč hudobnými štýlmi a obdobiami. V rámci B-cyklu uvádza ŠfK populárne klasické diela, ako aj tematické podujatia, napríklad Vianočný a Veľkonočný koncert. Súčasťou ponuky pre návštevníkov bude opäť obľúbená Filmová hudba.

Košice privítajú dirigentské osobnosti ako Petra Altrichtera, Eugena Tzigana či Aleksandra Markovića, z interpretov napríklad len 16-ročnú klaviristku Aleksandru Dovgan, ktorá bude mať na Slovensku svoj debut, violončelistu Emanuela Grafa či hobojistku Annu Štrbovú.

Podľa riaditeľky ŠFK Lucie Potokárovej posledné roky počnúc pandémiou COVID-19, cez konflikt na Ukrajine, či mnohé politické polarizácie spoločnosti ukazujú, že spoločnosť ako taká potrebuje viac kultúry v bežnom živote. "Potrebujeme v sebe pestovať empatiu, ľudskosť, solidaritu, láskavosť, slušnosť, toleranciu, jednoducho správať sa k sebe kultúrnejšie. Preto aj naše poslanie je kultivovať a verím, že diela, ktoré publiku interpretujeme, prinášajú nielen estetické krásno, ale aj množstvo inšpiratívnych emócií," skonštatovala.