Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Regióny

Štátna opera v B. Bystrici sa lúči so sezónou operou Andrea Chénier

Na snímke sólistka Mária Porubčinová počas tlačovej konferencie Štátnej opery Banská Bystrica k premiére opery Umberta Giordana: Andrea Chénier v Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici 16. mája 2023. Foto: TASR- Ján Krošlák

V hlavnej postave básnika sa predstavia zahraniční tenoristi, Talian Alberto Profeta a Zi-Zhao Guo z Číny, ktorý je banskobystrickému publiku známy ako Otello z rovnomenného diela.

Banská Bystrica 16. mája (TASR) - Štátna opera v Banskej Bystrici pripravuje na záver divadelnej sezóny veľkovýpravné operné dielo, interpretačne náročnú taliansku romantickú operu Andrea Chénier. Diváci ju v premiére uvidia 19. a 20. mája o 18.30 hod.

Ako uviedli jej tvorcovia, dielo skladateľa Umberta Giordana patrí k vrcholom opernej tvorby konca 19. storočia a na banskobystrickom javisku zaznie po prvý raz v jeho histórii.

Umelecké vedenie Štátnej opery prizvalo na hudobné naštudovanie skúseného talianskeho dirigenta Stefana Romaniho, pre ktorého je práca na opere Andrea Chénier jeho prvým umeleckým angažmánom na Slovensku. Dielo režijne pripravuje Andrea Hlinková so svojím osvedčeným umeleckým tímom, módnym návrhárom a kostýmovým výtvarníkom Borisom Hanečkom a scénografkou Miriam Struhárovou. Pri tvorbe scény, ale najmä kostýmov, využívajú netradičné materiály a nové technologické postupy, čo prináša nezvyčajný estetický vizuál.

Dej opery v štyroch dejstvách Andrea Chénier sa odohráva v čase Veľkej francúzskej revolúcie, ale jeho témou je predovšetkým láska. Krehký a romantický básnik Chénier stojí uprostred krutej revolučnej reality a bojuje o lásku šľachtičnej Maddaleny.

V hlavnej postave básnika sa predstavia zahraniční tenoristi, Talian Alberto Profeta a Zi-Zhao Guo z Číny, ktorý je banskobystrickému publiku známy ako Otello z rovnomenného diela.

"Veľkovýpravná opera Andrea Chénier patrí medzi najkrajšie a zároveň aj najťažšie operné tituly nielen hudobne, spevácky, ale aj inscenačne. Moja vášeň pre veristické opery je známa, a preto som bola šťastná, že sa Štátna opera a jej umelecké vedenie rozhodlo zveriť mi tento operný skvost," konštatovala Hlinková.

Podľa nej každý národ má svojich Chénierov, ktorí boli stíhaní alebo dokonca i popravení za svoje názory, presvedčenie či vieru. "V tom tkvie aj jeden z odkazov Giordanovej opery, ktorý je aj v dnešnej dobe nesmierne aktuálny a svojím spôsobom symbolicky odráža realitu doby s presahom do súčasnosti," dodala režisérka.