Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Štátne divadlo Košice zastreší slovenský deň na festivale v Rzeszówe

Ilustračná snímka. Foto: bARSdobrýchýr

Hlavným programovým zameraním festivalu je interdisciplinárnosť v oblasti umenia.

Košice 17. augusta (TASR) – Slovenskú účasť na premiérovom ročníku festivalu umení Trans/Misje (25. až 31.8.) v poľskom meste Rzeszów bude zastrešovať Štátne divadlo (ŠD) Košice. Prvý ročník sa ponesie v znamení titulu 1918. Koniec aj začiatok. TASR o tom informoval tlačový tajomník ŠD Košice Svjatoslav Dohovič. Festival je spoločným projektom divadla Teatr im. Wandy Siemaszkowej z Rzeszówa a partnerských divadiel zo Slovenska, Česka, Maďarska, Ukrajiny a Litvy.

Hlavným programovým zameraním festivalu je interdisciplinárnosť v oblasti umenia. „Partnerov projektu spája prihraničná poloha, ktorá praje vzájomnému prenikaniu kultúr. Z toho vyplýva iný ako centristický pohľad na skutočnosť. Jeho základom je regionálna komunita a jedinečná identita pohraničia,“ spresnil Dohovič.

ŠD Košice zastrešuje slovenský deň, ktorý je na programe v stredu 29. augusta. „Vo svojom programe v duchu hlavnej myšlienky festivalu predstavuje slovenské a predovšetkým košické kultúrne prostredie s dôrazom na predstavenie Košíc ako mesta multinárodnostného a multikultúrneho,“ spresnil generálny riaditeľ ŠD Košice Peter Himič. Pripomenul, že chýbať nebude výstava Slovenského technického múzea v Košiciach s názvom Majstri ducha, prvý celovečerný film natočený a vyrobený v Košiciach Robinson & Crusoe a rozprávka Bábkového divadla v Košiciach Hľadá sa snehuliak. „Na literárny čaj o piatej pozývajú spisovateľ Karol Horák a literárny vedec Peter Káša,“ pripomenul s tým, že výstava Štátnej vedeckej knižnice v Košiciach ukáže, ako sa pred 100 rokmi na stránkach divadelných novín prezentovala košická bohéma.

Večerná časť programu bude patriť divadlu. „ŠD Košice ako jeden z partnerov festivalu prinesie zo svojho repertoáru hru českého autora Arnošta Goldflama Doma u Hitlerovcov – historky z kuchyne, ktorá s iróniou, cynickým humorom a satirou pripomína najdesivejšie udalosti dejín 20. storočia. Slovenský deň ukončíme pri známych melódiách rôznych žánrov v podaní kapely Peter Balogh,“ spresnil Himič.

Festival Trans/Misje bude mať charakter pravidelnej udalosti, ktorá bude trvalo zahrnutá v kalendári spolupráce krajín Vyšehradskej štvorky, ako aj Ukrajiny a Litvy. Nasledujúce ročníky budú striedavo organizované partnermi, štafetu z Rzeszówa prevezme ŠD Košice, hostiteľom festivalu tak v budúcom roku budú práve Košice.