Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Štiavnických Baniach začali s postupnou obnovou kláštorného komplexu

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR/František Iván

Samospráve sa tento rok podarilo získať z ministerstva kultúry dotáciu vo výške 10.000 eur, ktorú použije na projekt sanácie objektu a výmenu časti okien.

Štiavnické Bane 23. septembra (TASR) - V Štiavnických Baniach sa pustili do postupnej obnovy kláštorného komplexu v strede obce. Samospráve sa tento rok podarilo získať z ministerstva kultúry dotáciu vo výške 10.000 eur, ktorú použije na projekt sanácie objektu a výmenu časti okien.

"Každý rok žiadame o dotácie, keďže máme v obci viac ako 40 národných kultúrnych pamiatok, ale niektoré sú aj v súkromných rukách. Tento rok sme žiadali približne 60.000 eur, kde je spoluúčasť obce 3000. Dostali sme dotáciu 10.000," priblížil starosta Stanislav Neuschl.

Obec sa preto podľa jeho slov pustila do projektu sanácie, ktorý má ukázať, ako treba v obnove pamiatky pokračovať. "Ide o odvodnenie. Samotná budova chátra a je veľmi vlhká. Je potrebné k tomu urobiť projekt sanácie. Teraz sa robí projekt, ten nám napovie, ako ďalej pokračovať s omietkami a samotnou rekonštrukciou," vysvetlil Neuschl.

Zvyšné prostriedky, približne 5000 až 6000 eur, použijú na výmenu okien. Podľa starostu chcú vymeniť najprv okná v krídle, ktoré sa nachádza pri hlavnej ceste.

Kláštorný komplex tvorí kostol a ďalšie krídla. V jednej časti bola kedysi fara. "Farský úrad si postavil novú faru, tak v súčasnosti vybavujeme, aby nám tieto priestory biskupský úrad daroval," poznamenal Neuschl. V objekte sa tiež nachádzajú byty, knižnica a kino, ktoré sa už využíva na obecné podujatia.

Za kláštorný komplex vďačí obec rádu jezuitov a rádu hieronymitov. Najcennejšia časť komplexu je Kostol svätého Jozefa postavený v rokoch 1735 - 1754. Po zrušení rádu jezuitov plnil kláštor funkciu fary a školy, na prvom poschodí boli banský úrad a rezbárska škola. V 70. rokoch 20. storočia bol jeden trakt prebudovaný na vináreň a kino.