Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 12. jún 2024Meniny má Zlatko
< sekcia Regióny

Stovka stredoškolákov v Trenčíne má namiesto prázdnin semináre

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Študentom počas leta prednášajú lektori z prestížnych svetových univerzít ako Oxford, Cambridge alebo Harvard.

Trenčín 20. augusta (TASR) – Viac ako stovka slovenských a českých stredoškolákov vymenila slastné chvíle prázdnin za semináre a workshopy na Letnej akadémii Discover. V trenčianskej časti Kubrica ju počas uplynulého týždňa pripravila Slovenská debatná asociácia (SDA) a prednášali na nej aj absolventi univerzity v Oxforde.

"Ide o jedinečnú a jedinú akciu svojho druhu na Slovensku. Je nástupcom dvoch podujatí, ktoré tradične počas leta organizuje SDA - Letného debatného tábora a Letnej školy práva," informoval TASR Michal Adam z výboru pre komunikáciu SDA.

"Väčšina ľudí si myslí, že po vyvrcholení Slovenskej debatnej ligy finálovou debatou v NR SR, nastáva v kalendári aktivít SDA hluché miesto. V uplynulých rokoch sme sa snažili ukázať, že to tak nie je, prostredníctvom tábora a školy práva. Minulý rok sme sa však rozhodli, že spravíme jednu veľkú akadémiu, ktorá by v sebe zlúčila prvky oboch akcií, rozšírime ju o nové oblasti a urobíme ju čo najkvalitnejšie," vysvetlil jeden z organizátorov Discoveru Marián Porvažník.

Okrem seminárov práva a akademickej debaty podľa neho zaradili do vzdelávacej časti aj témy ako neuroveda, architektúra či psychológia. Víziou organizátorov je, aby človek, ktorý sa zúčastní na Discovere, mal čo najkomplexnejší obraz o spoločenskej realite, aby sa mohol zdokonaliť v tom, čo ho zaujíma, nájsť a pochopiť súvislosti s inými vedami či obormi, ktoré túto realitu vytvárajú.

"Kvalitu podujatia sme sa snažili zabezpečiť angažovaním skúsených lektorov pochádzajúcich z prestížnych svetových univerzít, ako Oxford, Cambridge alebo Harvard. Keďže sme dokázali prilákať absolventov vysokých škôl s celosvetovým menom, bolo rovnako našou ambíciou, aby aj samotný charakter podujatia mal kvázi univerzitný nádych," priblížil Porvažník.

Jedným zo základných cieľov podujatia bolo, aby účastníci dokázali nadobudnuté vedomosti aj prakticky využiť. Preto sa často po skončení seminára uskutočnila súťažná debata. V tej oproti sebe stáli dva tímy snažiace sa presvedčiť rozhodcov o platnosti, resp. neplatnosti zadanej tézy vychádzajúcej z nejakého kontroverzného aspektu danej oblasti.