Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 9. jún 2024Meniny má Stanislava
< sekcia Regióny

Stratégia rozvoja B. Bystrice bude previazaná priamo na rozpočet

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Samospráve pomôže lepšie nastavovať priority a plánované investície.

Banská Bystrica 5. novembra (TASR) - Samospráva už niekoľko mesiacov intenzívne pracuje na tvorbe dokumentu Program rozvoja mesta (PRM) Banská Bystrica na roky 2024 - 2030. Zásadné inovácie v strategickom plánovaní umožnia lepšie vidieť mestské projekty v kontexte vízie a stratégie strednodobého smerovania mesta pod Urpínom. TASR o tom informovala hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

PRM po prvý raz v histórii bude priamo prepojený s mestským rozpočtom, čím bude čitateľnejší a realistickejší. Samospráve pomôže lepšie nastavovať priority a plánované investície. Jeho schvaľovanie je na programe mestského zastupiteľstva v decembri, keď sa bude schvaľovať aj rozpočet.

"PRM zohľadňuje projektové zámery z Integrovanej územnej stratégie Funkčnej mestskej oblasti Banská Bystrica, ktorú sme začali pripravovať už v roku 2020. Zároveň sa v súčasnosti snažíme o to, aby obsahoval aj vstupy, ktoré sme získali od odborných útvarov, tematických skupín, sociálno-ekonomických partnerov, ale aj z už existujúcich koncepcií a stratégií mesta zameraných napríklad na kultúru, šport, sociálne služby, školstvo, klimatickú krízu, udržateľnú mobilitu, elektrickú energiu či otvorené vládnutie," vysvetlil garant prípravy programu a vedúci oddelenia implementácie projektov magistrátu Vladimír Brieda.

PRM reaguje na sociálne, ekonomické, geopolitické, technologické, environmentálne a ďalšie územné výzvy, ktorým musí samospráva spoločne s ďalšími partnermi čoraz častejšie čeliť. Ide napríklad o pokračujúci demografický pokles, migráciu, kybernetickú bezpečnosť, adaptáciu na zmenu klímy či nepredvídateľnú štátnu reguláciu. Konkrétne kroky, ktoré chce mesto realizovať, budú predmetom akčných plánov. Tie sa budú pripravovať novým spôsobom a aktualizovať každý rok.

"Snažíme sa čo najužšie previazať programový rozpočet so štruktúrou tohto strategického dokumentu. Záleží nám na tom, aby bol ľahko čitateľný a čo najviac realistický. Aby strategické a rozvojové projekty v ňom mali čo najväčšie finančné krytie a boli plánovateľné a realizovateľné," zdôraznila Zuzana Detková, poverená vedením ekonomického odboru magistrátu.

Hlavným impulzom na spracovanie PRM Banská Bystrica na roky 2024 - 2030 je koniec platnosti súčasného strategického dokumentu Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta.