Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Stropkovská knižnica získala financie na knihy a výpočtovú techniku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Po úspešnom projekte v roku 2017, vďaka ktorému tam pribudli nové knihy za takmer 3200 eur, sa podarilo knižnici koncom minulého roka získať na nákup nových kníh viac ako 4200 eur.

Stropkov 15. januára (TASR) - Stropkovská knižnica pokračuje v obnove svojho knižničného fondu. Po úspešnom projekte v roku 2017, vďaka ktorému tam pribudli nové knihy za takmer 3200 eur, sa podarilo knižnici koncom minulého roka získať na nákup nových kníh viac ako 4200 eur.

"Projekt Nové knihy pre všetkých je zameraný na nákup novej literatúry pre širokú verejnosť, ktorú nepredstavujú len obyvatelia Stropkova, ale aj obyvatelia okolitých obcí v okrese Stropkov. Naším hlavným zámerom bola obnova zastaraného knižničného fondu a zabezpečenie služieb obyvateľom mesta a okolitých obcí. Pri výbere sa zohľadňovala široká škála používateľov knižnice a snažili sme sa vyhovieť ich požiadavkám a potrebám," priblížil vedúci odboru školstva Mestského úradu v Stropkove Tibor Kubička. Projekt financuje Fond na podporu umenia sumou 4000 eur, spoluúčasť mesta je ďalších 215 eur. Z grantu bolo zakúpených 430 nových kníh.

Okrem novej literatúry pribudli aj tradičné tituly, ktoré v knižničnom fonde doteraz chýbali. "Vďaka tomu chceme formou zážitkovej práce s knihami, rôznymi besedami a rozprávkovými čítaniami u detí zvýšiť záujem o čítanie a našu knižnicu. V neposlednom rade chceme osloviť aj seniorov a prispieť tak ku skvalitneniu ich kultúrneho života," doplnil Kubička.

Druhým z úspešných projektov je KIS Tritius zameraný na nákup novej výpočtovej techniky a nového knižnično-informačného systému Tritius. Vďaka nemu poskytne knižnica širokej verejnosti kvalitnejšie a modernejšie knižnično-informačné služby. Výška dotácie predstavuje 10.000 eur, mesto projekt financuje sumou 608,10 eura.

"Nový systém umožní skvalitniť služby knižnice a takisto sprístupní užívateľom potrebné informácie zo všetkých dostupných zdrojov. V rámci používateľského konta má jednoduché vyhľadávanie, poskytne čitateľovi informácie o jeho výpožičkách, rezerváciách, poplatkoch a pod. S nákupom licencie na KIS Tritius súvisí aj nákup nového servera a operačného systému nevyhnutného na jeho prevádzku. Knižnica tiež vďaka projektu dostane dve nové počítačové zostavy a ďalšiu potrebnú výpočtovú techniku," vysvetlil Kubička.

Projekty Nové knihy pre všetkých a KIS Tritius podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.