Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Regióny

STU sa stretla s kórejskými jadrovými inštitúciami a krajinami V4

Na snímke rektor Slovenskej technickej univerzity Oliver Moravčík. Foto: TASR - Dano Veselský

V rámci vzájomnej spolupráce následne STU a Kings pripravia plán rozvoja ďalšej spolupráce. V Južnej Kórei už nastupujú na krátkodobé a dlhodobé pobyty piati študenti ÚJFI FEI STU.

Bratislava 11. júla (TASR) - Zástupcovia Slovenskej technickej univerzity (STU) spolu s jadrovými inštitúciami z Južnej Kórey a krajinami V4 rokovali v Soule od 4. do 7. júla o rozšírení spolupráce v oblasti vzdelávania a výskumu v jadrovej energetike. Stretnutie sa konalo z iniciatívy kórejskej Medzinárodnej jadrovej vzdelávacej inštitúcie Kings s ktorou rektor STU Oliver Moravčík podpísal memorandum o porozumení. TASR o tom informoval hovorca STU Juraj Rybanský.

Slovensko na stretnutí zastupovali bývala premiérka Iveta Radičová, rektor STU Oliver Moravčík a Branislav Vrban z Ústavu jadrového a fyzikálneho inžinierstva (ÚJFI) Fakulty elektrotechniky a informatiky (FEI) STU.

V rámci vzájomnej spolupráce následne STU a Kings pripravia plán rozvoja ďalšej spolupráce. V Južnej Kórei už nastupujú na krátkodobé a dlhodobé pobyty piati študenti ÚJFI FEI STU. Kooperácia nadväzuje aj na spoločný výskum fúzneho reaktora aj reaktorov IV. generácie.

"Perspektívna vzájomná spolupráca v jadrovej energetike s dôrazom na vzdelávanie je nevyhnutná na zabezpečenie stability a udržateľnosti produkcie bezuhlíkovej elektrickej energie v celosvetovom meradle," uviedol Moravčík.

Spolupráca vedeckých inštitúcií môže podľa Radičovej priniesť bezpečné a prijateľné riešenia na existujúce výzvy. Havária v Černobyle, vo Fukušime či situácia v Záporožskej atómovej elektrárni podľa nej zásadne ovplyvňujú energetiku nášho regiónu. Dodala, že využitie jadrovej energie ostáva pre Slovensko naďalej neoddeliteľnou súčasťou energetického mixu.

"Obmedziť podiel jadra na energetickom trhu môžu len technologické faktory, ako je technická kapacita produkcie reaktorov a zariadení, príprava dostatočného počtu kvalifikovaného personálu, dispozičné zásoby jadrového paliva a bezpečné spracovanie odpadu," dodala Radičová.