Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Sumou 3,6 milióna eur chce Prešovský kraj podporiť projekty v kraji

Prešov - ilustračné foto Foto: TASR

Na program Podpory infraštruktúry cestovného ruchu a obnovy kultúrnych pamiatok v PSK, ktorý zahŕňa aj vybudovanie cyklotrás a cyklochodníkov, je vyčlenených 2,3 milióna eur.

Prešov 2. januára (TASR) - Prešovský samosprávny kraj (PSK) pripravuje vyhlásenie Výzvy pre región, v ktorej je na tento rok alokovaných 3,6 milióna eur. Financie na tento účel krajskí poslanci schválili na decembrovom rokovaní.

Na program Podpory infraštruktúry cestovného ruchu a obnovy kultúrnych pamiatok v PSK, ktorý zahŕňa aj vybudovanie cyklotrás a cyklochodníkov, je vyčlenených 2,3 milióna eur a na program dofinancovania už schválených projektov v rámci päť percentného spolufinancovania žiadateľom z EŠIF (Európskych štrukturálnych a investičných fondov) 300.000 eur. Ide o projekty v oblasti infraštruktúry cestovného ruchu a podpory kultúrnych pamiatok v PSK.

"V programe Podpory infraštruktúry cestovného ruchu a obnovy kultúrnych pamiatok v PSK chceme podporiť aj pamiatky UNESCO, lebo takýto program na Slovensku momentálne nie je. Takisto chceme podporiť aj obnovu Národných kultúrnych pamiatok, ako sú kostoly, hrady a zámky. Posledným, tretím programom je podpora športovísk, kde alokujeme jeden milión eur. Samozrejme, že definujeme aj minimálnu a maximálnu výšku podpory," uviedol riaditeľ Úradu PSK Jozef Cvoliga.

Tá je podľa jeho slov v každom programe iná. Princíp je však rovnaký a to, že podporia maximálne 50 percent daného projektu.

"Zhodli sme sa všeobecne, že to bude 50 percent. Pri športoviskách je spodná hranica podpory 20.000 eur a maximálne 100.000 eur. Oprávnenými žiadateľmi budú obce a mestá, záujmové združenia právnických osôb, športové kluby, občianske združenia a podobne. Tak, ako o je to v zákone o rozpočtových pravidlách," vysvetlil Cvoliga.

Výzvu plánujú spustiť 1. marca, po jej schválení krajským zastupiteľstvom na februárovom rokovaní.