Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Regióny

Svetový deň životného prostredia upriamuje pozornosť na život v lese

Výstava s názvom Kde je les, tam je život, je určená predovšetkým žiakom základných a materských škôl.

Michalovce 5. júna (TASR) - Pri príležitosti Svetového dňa životného prostredia navštívili dnes Zemplínsku knižnicu Gorazda Zvonického v Michalovciach desiatky miestnych školákov. Knihovníci im v spolupráci s lesnými pedagógmi predstavujú prostredníctvom novej výstavy a zážitkového vyučovania význam lesov a pracovný cyklus, ktorý v nich realizujú počas roka profesionálni lesníci.

Ako TASR informovala Berta Stašková, predsedníčka Oblastnej lesníckej komory v Košiciach, význam lesov a nezastupiteľnú prácu lesníkov bude do 30. júna tohto roka približovať školákom regiónu i širokej verejnosť nová výstava, ktorú dnes pri príležitosti Svetového dňa životného prostredia uviedli v knižnici do života. Pozostáva z viacerých informačných panelov, banerov, ukážok drevín, preparovaných zvierat a lesníckeho náradia z minulosti i súčasnosti.

Výstava s názvom Kde je les, tam je život, je určená predovšetkým žiakom základných a materských škôl. "Pre deti máme pripravené rôzne aktivity lesnej pedagogiky. Ide napríklad o hravé - zážitkové vyučovanie a čítanie," priblížila Stašková s tým, že v rámci tejto formy vzdelávania chcú upriamiť pozornosť školákov napríklad aj na previazanosť knižnice a lesa. "Každý kúsok papiera v tej-ktorej knihe vzniká z dreva. Knihy do seba môžu zároveň poňať veľké množstvo informácií o prírode."

Zemplínska knižnica Gorazda Zvonického spolupracuje podľa slov jej riaditeľky Aleny Vasiľovej s lesnými pedagógmi pri vzdelávaní žiakov michalovských škôl už niekoľko mesiacov. "Naše spoločné aktivity vrcholia práve spomínanou výstavou," podotkla s tým, že spoznávanie prírody v rámci praktického vyučovania prebiehalo v uplynulom období na pôde mestských parkov a okolitých lesov.

Ako ďalej uviedla, spolupráca knižnice a lesných pedagógov v podobe praktickej aj teoretickej časti vzdelávania do seba vhodne zapadá. "Máme kopec literatúry, ktorá je venovaná prírode, lesom či environmentálnej výchove. Zážitkové vyučovanie teda spájame s našou literatúrou, z ktorej čerpajú deti poznatky o rôznych témach," uzavrela Vasiľová.