Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Najkrajšiu syrovú tortu vytvorila Helena Pažičanová z Vrania

Víťazka Helena Pažičanová Foto: Teraz.sk

Výherkyňa priznala, že oveľa radšej vyrába torty zo syra, ako klasické cukrárenské.

Ivachnová 11. mája (TASR) – Jednoznačný triumf v súťaži o najkrajší syrový výrobok v rámci celoslovenského syrárskeho jarmoku na Kozom vŕšku pri Ivachnovej získala Helena Pažičanová zo žilinského Vrania. Hlasujúce publikum oslovila v náročnej konkurencii rozvoniavajúcich syrových kreácií jej rozmerná maketa areálu, v ktorom sa uskutočnil druhý ročník tohto podujatia.

"Plačem od šťastia a ďakujem Pánu Bohu za tento dar tvorivosti, ktorý mi dal. Pred desiatimi rokmi ma postihla ťažká mozgová porážka. Odvtedy po vyliečení robím na objednávku torty pre iných ľudí a snažím sa splniť ich želania. Neberiem za to peniaze, pretože to je dar od Pána Boha," vyznala sa pre TASR s úprimnými slzami šťastia.

Zároveň priznala, že oveľa radšej vyrába torty zo syra, ako klasické cukrárenské. "Slané torty sú vzácnejšie a pri ich tvorbe sa dajú použiť rôzne suroviny. Najbližšie sa chystám na výrobu sedemmetrovej torty, ktorá bude určená na veľkú slávnosť, ktorou si u nás vo Vraní pripomenieme odkaz sv. Cyrila a sv. Metóda," pokračovala Pažičanová.

"Mám obrovskú radosť z každej takejto akcie, keď môžeme propagovať naše mliekarstvo. Mlieko je obrovským zdrojom zdravej výživy, ktorý sa u nás podceňuje a nevyužíva v dostatočnej miere. Vo svete sa spotrebováva podstatne viacej mliečnych výrobkov. Slováci skonzumujú sotva tretinu syrov v porovnaní s bežnou spotrebou v Európe. Tento neutešený stav treba v záujme nášho zdravia zmeniť," dodal pre TASR hlavný rozhodca súťaže a renomovaný odborník na mliečnu výživu Karol Herian.