Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Lesníci a dobrovoľníci zrátajú kamzičiu populáciu pred zimou

Na snímke kamzík vrchovský tatranský. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Presne pred rokom zimovalo na slovenskej strane Tatier 1003 kamzíkov, v poľskej časti národného parku ich narátali 364.

Tatranská Lomnica 6. novembra (TASR) – Náhla zmena počasia pred dvoma týždňami prekazila Štátnym lesom Tatranského národného parku (ŠL TANAP) zámer sčítať populáciu kamzíkov. Tradičné spočítanie pred zimou sa však napokon predsa len uskutoční, a to už v utorok 7. novembra. „Skoro ráno vyrazia do terénu zamestnanci ŠL TANAP, Správy TANAP, Správy Pieninského národného parku a ďalší dobrovoľníci,“ informovala Martina Petránová zo ŠL TANAP.

K lesníkom sa pridajú dobrovoľníci zo Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny, Správy Národného parku Slovenský raj, Lesov mesta Kežmarok, Poľovníckeho združenia Poľana či Lesov mesta Spišská Belá. Na poľskej strane bude kamzičie spočítavanie už tradične v réžii poľského Tatrzaňskiego Parku Narodowego. „Sčítavanie kamzičej zveri v období, keď sú už doliny zasypané snehom, je možno náročnejšie na fyzickú kondíciu dobrovoľníkov, avšak má to aj svoje výhody. Na svetlom podklade kamzíky lepšie vidno a keďže by už mala prebiehať aj kamzičia ruja, je väčšia pravdepodobnosť, že zvieratá sa nám ukážu,“ konštatoval zoológ ŠL TANAP Jozef Hybler.

Kamzíky rátajú dobrovoľníci dvakrát ročne, pred letom a na jeseň. Zatiaľ, čo jarné sčítanie je zamerané hlavne na zisťovanie prírastkov mláďat, výsledky jesenného lesníkom prezradia, aká je početnosť kamzičej populácie pred zimou. Presne pred rokom zimovalo na slovenskej strane Tatier 1003 kamzíkov, v poľskej časti národného parku ich narátali 364. „Podľa výsledkov ostatnej kamzičej inventúry, ktorá sa na území TANAP uskutočnila tento rok v júni, napočítali na oboch stranách Tatier celkovo 1042 kamzíkov, z čoho bolo 138 tohtoročných mláďat. V slovenskej časti národného parku zapísali do sčítacích hárkov 746 kamzíkov, z nich bolo 91 mláďat,“ konkretizovala Petránová.

Spočítavanie kamzičej zveri robia v národnom parku už vyše šesť desaťročí. Rok po vzniku TANAP žilo na území Tatier približne 160 kamzíkov, v roku 1964 to bolo už skoro 950 kusov. V nasledujúcich rokoch ich počty neustále kolísali, príčinou bolo najmä pytliactvo, vyrušovanie návštevníkmi v ich prirodzených lokalitách výskytu či prelety vrtuľníkov. Z prírodných vplyvov to bol napr. neskorý jarný sneh či klimatické zmeny. Koncom 90. rokov minulého storočia klesol počet kamzíkov až na hranicu dvesto kusov. „Zásluhou opatrení – vynáškou soli, prikrmovaním jarabinou v čase potravinovej núdze a pravidelnými kontrolami zo strany správcov územia, sa ich počty postupne opäť zvýšili až nad hranicu tisíc jedincov,“ uzavrela Petránová.