Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Témou konferencie Megatrendy a médiá budú mediálne bubliny

Smolenický hrad bude hostiť medzinárodnú vedeckú konferenciu Megatrendy a médiá. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Uskutoční sa v utorok a stredu (24. a 25.4.) za účasti asi 150 hostí.

Trnava/Smolenice 23. apríla (TASR) - Realita a fikcia v médiách a marketingovej praxi bude témou medzinárodnej vedeckej konferencie Megatrendy a médiá, ktorú pravidelne na zámku v Smoleniciach organizuje Univerzita sv. Cyrila a Metoda (UCM) v Trnave. Uskutoční sa v utorok a stredu (24. a 25.4.) za účasti asi 150 hostí.

"Odlíšiť realitu od fikcie sa aj vďaka médiám stáva čoraz ťažšie. Tradičné médiá stratili svoj pôvodný význam v spoločnosti, alternatívnym zasa neveríme alebo, naopak, veríme im až príliš. Nikto z nás však nevie, či žijeme naozajstnú realitu, alebo len čítame vymyslené príbehy a stávame sa súčasťou mediálnej hry či skôr bubliny," uviedol Martin Solík z organizačného výboru konferencie.

Diskutovať o rôznych témach budú okrem iných odborník na lingvistiku a konceptualizáciu emócií Zoltán Kövecses, mediálny odborník a výskumník Tomáš Trampota, moderátorka Adela Vinczeová i Dov Jacobson, generálny riaditeľ spoločnosti Games That Work a priekopník v oblasti digitálnych hier založených na princípe virtuálnej reality a učenia sa. Prezentácie o úlohe médií, dôveryhodnosti spravodajstva, vplyve sociálnych sietí a dezinformáciách zaznejú v štyroch sekciách.

Súčasťou konferencie bude aj odovzdanie ocenení BrilianTT určených základným, stredným a vysokým školám za podporu inovácií vo vzdelávaní a Granátového jablka, výročnej ceny Fakulty masmediálnej komunikácie (FMK) pre úspešných študentov a absolventov. V kategórii absolvent si ho tento rok odnesie Boris Holečko, kameraman a video maker známych slovenských youtuberov.

Novinkou podujatia bude vyhodnotenie celoštátnej súťaže prác študentov stredných a vysokých škôl Ako identifikovať a brániť sa účinkom falošných správ a mediálnych manipulácií. Uskutoční sa aj výstava fotografií a videí francúzskych a slovenských autorov v rámci projektu LUUK – labyrint umeleckej komunikácie. Kurátorom výstavy je slovenský teoretik a historik v oblasti fotografie, kurátor výstav a spisovateľ literatúry faktu Marián Pauer.

Konferenciu organizuje FMK UCM, partnermi sú Ústav divadelnej a filmovej vedy a Ústav politických vied SAV, Poľská akadémia vied a Centrum pre inovácie, technologický transfer a rozvoj poznatkov Sliezskej univerzity v Poľsku.