Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Tisovci schválili etický kódex volených predstaviteľov samosprávy

Ilustračné foto. Foto: TASR - Branislav Caban

Cieľom prijatia takéhoto kódexu, ktorý už majú viaceré obce na Slovensku, je aj väčšia transparentnosť.

Tisovec 3. februára (TASR) – Správanie a výkon funkcie primátorky a poslancov mesta Tisovec v okrese Rimavská Sobota upravuje nový etický kódex volených predstaviteľov samosprávy. Túto normu, ktorá doteraz v miestnej samospráve chýbala, schválili mestskí poslanci na svojom poslednom zasadnutí.

„Tým, že nám naši občania dali dôveru, tak by sme mali ísť príkladom vo svojom osobnom živote, v správaní, v komunikácii. Aj naše činy by mali byť príkladom, možnože aj pre mladú generáciu,“ vysvetlila pre TASR starostka Tisovca Irena Milecová.

Dodala, že cieľom prijatia takéhoto kódexu, ktorý už majú viaceré obce na Slovensku, je aj väčšia transparentnosť. Zároveň podľa vlastných slov verí, že kódex bude aj motiváciou pre občanov, aby sa správali podobne.

Etický kódex mesta Tisovec má 16 článkov a upravuje okrem iného oznamovanie majetkových finančných a iných pomerov, konflikt záujmov, nezlučiteľnosť funkcií či prijímanie darov. Venuje sa tiež zverejňovaniu rozhodnutí a informácií, ako aj spolupráci s médiami.