Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Rekordné drevené koryto bratov Kanalošovcov má viac ako 4,5 metra

Na archívnej snímke korytár Martin Kanaloš Foto: TASR - Oliver Ondráš

Bratia vyrábali koryto šesť dní. Dokončili ho v posledný deň Radvanského jarmoku pri známom banskobystrickom Barbakane.

Banská Bystrica 12. septembra (TASR) - Rekordné drevené koryto s dĺžkou viac ako 4,5 metra, sa podarilo vyrobiť rezbárom - korytárom, bratom Kanalošovcom na nedávnom Radvanskom jarmoku v Banskej Bystrici.

Ako pre TASR uviedol Igor Svítok, zakladateľ Slovenskej knihy rekordov, prekonali tak doterajší rekord študentov odboru umelecký rezbár zo Stredného odborného učilišťa stavebného zo Žiliny, ktorý dosiahli pred 14 rokmi v Lietavskej Svinnej. Koryto vtedy meralo 284 centimetrov, to najnovšie, rekordné, má dĺžku presne 455,9 centimetra, šírku 79 centimetrov a hĺbku 35 centimetrov.

Bratia Kanalošovci, ktorí majú korene na východnom Slovensku, vyrábali rekordné koryto šesť dní. Dokončili ho v posledný deň jarmoku pri známom banskobystrickom Barbakane. Vypracovávali ho z kmeňa vŕby červenej, dovezenej do mesta pod Urpínom až z Veľkých Kapušian v okrese Michalovce.

Marek, Marián a Martin Kanalošovci prevzali za svoje dielo medailu Slovenský rekordman a viceprimátor mesta Banská Bystrica Jakub Gajdošík aj certifikát za nový slovenský rekord.