Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Trnavskí colníci odhalili medzi tovarom z Číny tisíce falzifikátov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Colný úrad v Trnave

Colníci celkovo zaistili 31.148 hračiek, 5600 zapaľovačov a 7740 štítkov na kabelky.

Trnava 12. decembra (TASR) - Colníci odhalili medzi tovarom dovezeným z Číny takmer 45.000 falzifikátov. Objavili ich v Dunajskej Strede pri kontrole kontajneru, ktorý bol podľa predložených dokladov určený na český trh.

Colníci zistili, že sa v kontrolovanom priestore nachádza i tovar, ktorý nebol uvedený v predložených colných dokladoch. Po dôkladnej fyzickej kontrole vzniklo podozrenie z porušovania práva duševného vlastníctva ochranných známok Smurf, Prada, Mercedes, Audi, BMW, Minions, Pokemon, Minecraft a ďalších.

Colníci celkovo zaistili 31.148 hračiek, 5600 zapaľovačov a 7740 štítkov na kabelky. „Odhadovaná škoda, ktorá by vznikla predajom týchto falzifikátov na trhu ako originálnych výrobkov, bola predbežne vyčíslená na 700.000 eur,“ uviedla hovorkyňa Colného úradu Trnava Iveta Zlochová.

Svoje podozrenie colníci oznámili aj zástupcom majiteľov ochranných známok, ktorí potvrdili, že ide o falšovaný tovar. „Práve oni teraz rozhodnú o ďalšom postupe. Majú možnosť vyjadriť sa, či súhlasia so zničením tovaru, alebo podajú návrh na súd vo veci falšovania ochrannej známky. Osobe, ktorá porušila zákon o presadzovaní práv duševného vlastníctva colnými orgánmi, môže uložiť colný úrad pokutu od 3000 eur do 67.000 eur podľa závažnosti a druhu porušenia. Za opakované porušenie uloží colný úrad pokutu až do výšky 135.000 eur,“ vysvetlila Zlochová.

Aj v súvislosti s týmto prípadom colníci upozorňujú na riziko kupovania falzifikátov v predvianočnom období, ktoré je najväčšie najmä pri detských hračkách. „Tie svojim vyhotovením, kvalitou spracovania alebo zložením môžu byť pre zdravie detí nebezpečné,“ dodala Zlochová.