Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Na horách prevláda mierne lavínové nebezpečenstvo

Ilustrační foto Foto: screenshot Le Dauphiné Libéré

Menšie lavíny a splazy z mokrého snehu sa môžu po oteplení vyskytnúť najmä v stredných polohách.

Liptovský Hrádok 1. marca (TASR) - Mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, trvá aj naďalej vo vysokohorskom prostredí Vysokých a Západných Tatier. V Nízkych Tatrách a vo Fatrách prevláda malá hrozba uvoľnenia lavín.

Ako TASR informoval Anton Sedlák zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby, turisti musia mať vždy na pamäti, že už pri prvom stupni lavínového nebezpečenstva môžu byť ohrození pádom lavín. "Zvýšené riziko predstavujú najmä menej stabilné snehové dosky a vankúše uložené na tvrdom poklade vo vysokých polohách hôr," upozornil.

Menšie lavíny a splazy z mokrého snehu sa môžu pri oteplení v priebehu dňa vyskytnúť hlavne v stredných polohách, skonštatoval ďalej lavínový špecialista. Na horách napadlo za posledných 24 hodín päť až desať centimetrov prachového snehu. Nový napadnutý sneh z predchádzajúcej periódy sneženia je rôznorodý a nerovnomerne rozmiestnený.

Dnes bude postupovať cez horské oblasti studený front smerom ďalej na východ. Zrána bolo na horách hmlisto, zamračené a od 1500 metrov nad morom slabé sneženie. Teploty vzduchu sa pohybovali od mínus sedem stupňov Celzia po nulu. Na hrebeňoch fúkal západný vietor do desať, v nárazoch do 40 metrov za sekundu.