Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Regióny

Univerzita Komenského udelila čestný doktorát vedcovi Pavlovi Šámalovi

Snímka z otvorenia 105. akademického roka na Univerzite Komenského v Bratislave 18. septembra 2023. Foto: TASR Pavel Neubauer

Pavel Šámal je profesorom trestného práva na Univerzite Karlovej v Prahe, v oblasti justície pôsobí ako sudca Ústavného súdu Českej republiky v Brne.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Univerzita Komenského (UK) v Bratislave udelila vo štvrtok čestný doktorát medzinárodne uznávanému vedcovi a odborníkovi na trestné právo Pavlovi Šámalovi. Titul Doctor honoris causa získal za rozvoj právnej vedy, osobnostný aj vedecký prínos pri formovaní generácií trestných právnikov a budovanie štúdia odboru trestného práva na UK. TASR o tom informovala hovorkyňa univerzity Tatiana Zaťková.

"Výsledky práce Pavla Šámala hlboko zasiahli smerovanie trestnej politiky nielen v Českej republike, ale aj na Slovensku. Som presvedčený, že jeho vplyv je hlboko zakorenený u rozhodujúcej časti trestných právnikov na Slovensku a prostredníctvom nich sa bude prejavovať v potrebnej reforme trestného práva aj v ďalších desaťročiach," uviedol na oceňovaní dekan Právnickej fakulty UK Eduard Burda.

Ako priblížila hovorkyňa, aj vďaka dlhoročnému pôsobeniu profesora Šámala na Právnickej fakulte UK bol akreditovaný študijný odbor trestné právo. Veľkým prínosom tejto spolupráce je podľa nej aj osobnostný a vedecký rast generácie slovenských trestných právnikov. Doplnila, že publikačná činnosť Šámalu tiež dopomohla k rozvoju restoratívnej justície a rozširovaniu alternatívnych trestov.

Pavel Šámal je profesorom trestného práva na Univerzite Karlovej v Prahe, v oblasti justície pôsobí ako sudca Ústavného súdu Českej republiky v Brne. V minulosti zastával post sudcu a neskôr predsedu Najvyššieho súdu Českej republiky. V rámci spolupráce so Slovenskou republikou sa významne zaslúžil o formovanie legislatívy v oblasti trestného práva na Slovensku.

UK v Bratislave udeľuje čestnú hodnosť Doctor honoris causa domácim a zahraničným osobnostiam, ktoré významnou mierou prispeli k rozvoju vzdelania, vedy, kultúry, demokracie, všeľudských hodnôt a osobne sa pričinili o pokrok ľudskej civilizácie šírením vzdelanosti a humanizmu. Doposiaľ ho udelila napríklad bývalej nemeckej kancelárke Angele Merkelovej (2014), generálnemu tajomníkovi OSN Pan Ki-munovi (2015), významnému svetovému mikrobiológovi Jánovi Vilčekovi (2014) či 14. dalajlámovi a nositeľovi Nobelovej ceny za mier Tenzinovi Gyatsovi (2000).