Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

UPJŠ v Košiciach začala akademický rok s vynovenou budovou

Slávnostné otvorenie zrekonštruovanej budovy Ústavu chemických vied Prírodovedeckej fakulty ÚPJŠ v Košiciach. Na snímke nové laboratóriá. Košice, 17. septembra 2018. Foto: TASR – Milan Kapusta

Na univerzite slávnostne otvorili zrekonštruovanú budovu Ústavu chemických vied Prírodovedeckej fakulty, ktorú v decembri 2016 zachvátil ničivý požiar.

Košice 17. septembra (TASR) – Na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach v pondelok slávnostne otvorili nový akademický rok, do ktorého nastúpilo 6600 študentov. Z toho do prvého ročníka na bakalárskom, magisterskom a spojenom stupni štúdia sa zapísalo 1220 študentov. TASR o tom informovala hovorkyňa univerzity Linda Babušík Adamčíková.

"Hlavnou prioritou univerzity je zabezpečenie vzdelávania tak, aby sa štúdium opieralo o kvalitný vedecký výskum odborne erudovaných učiteľov, ktorí prenášajú poznatky dosiahnuté vlastným vedeckým bádaním do procesu výučby. Pracovníci UPJŠ v Košiciach a jej súčastí vyvíjajú maximálne úsilie, aby sa študenti v priebehu vzdelávacieho procesu stretávali so špičkovou experimentálnou prístrojovou technikou, najnovšími informačno–komunikačnými technológiami, ako aj inovatívnymi metódami vzdelávania, ktoré budú môcť využiť v praxi," uviedol k novému akademického roku rektor UPJŠ Pavol Sovák.

Zároveň na univerzite slávnostne otvorili zrekonštruovanú budovu Ústavu chemických vied Prírodovedeckej fakulty (ÚCHV PF), ktorú v decembri 2016 zachvátil ničivý požiar. Vo vynovených laboratóriách a miestnostiach sa začalo opätovne s výučbou. Na slávnosti sa zúčastnili aj vicepremiér a minister financií Peter Kažimír, podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši a minister hospodárstva Peter Žiga.

"Je to pre nás veľký deň. Vďaka enormnému nasadeniu našich zamestnancov a zamestnancov Prírodovedeckej fakulty UPJŠ v Košiciach, finančnej podpory vlády, ministerstva, Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach, anonymných a neanonymných darcov, vďaka nasadeniu realizátorov rekonštrukčných prác sa náš prísľub z decembra 2016 stal realitou a oddnes sa v budove opäť učí a postupne sa uvádza do činnosti vedecká infraštruktúra," uviedol rektor.

Celkové náklady na rekonštrukciu a zariadenie budovy ústavu predstavujú približne štyri milióny eur. Rekonštrukciou prešla aj susedná budova s telocvičňou a posluchárňami ÚCHV PF v náklade 200.000 eur z univerzitných prostriedkov.