Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Regióny

V B. Štiavnici uvedie Štúdio tanca dielo o živote A. Gwerkovej

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Súčasťou večera bude aj diskusia s Annou Gruskovou, autorkou dokumentu o Gwerkovej Žena novej doby, choreografom predstavenia Tiborom Trulikom a Andrejom Krajčovičom.

Banská Štiavnica 18. augusta (TASR) - Banskobystrické Divadlo Štúdio tanca sa prvýkrát predstaví na amfiteátri v Banskej Štiavnici. V stredu (23. 8.) o 19.30 h tam uvedie svoje dielo Dotyk Alžbety, ktoré sa skladá z poetických obrazov, zachytávajúcich fragmenty života Alžbety Gwerkovej a jej partnera Edmunda Gwerka, ktorí v tomto meste prežili značnú časť svojho života.

"Dielo na javisko prináša esenciu tohto silného životného príbehu, o ktorom sa dodnes málo vie, hovorí i píše," približuje predstavenie Divadlo Štúdio tanca.

V Banskej Štiavnici si tento príbeh môžu návštevníci vychutnať so živou hudbou, v sprievode violy v podaní autora hudby k predstaveniu a slovenského violistu Andreja Krajčoviča.

Súčasťou večera bude aj diskusia s Annou Gruskovou, autorkou dokumentu o Gwerkovej Žena novej doby, choreografom predstavenia Tiborom Trulikom a Andrejom Krajčovičom.

Alžbeta Gwerková bola slovenská hungaristka, prekladateľka z maďarčiny, literárna vedkyňa a historička, absolventka Karlovej univerzity v Prahe, kde získala i doktorát. V roku 1937 sa habilitovala na Univerzite Komenského v Bratislave. V spolueditorstve s Jarmilou Zikmundovou vydala v roku 1938 a 1939 obsiahlu učebnicu pre výchovu demokratickej ženy Žena novej doby.

Posledné roky života strávila v Banskej Štiavnici po boku svojho manžela, akademického maliara Edmunda Gwerka. Obaja sa zúčastnili na Slovenskom národnom povstaní. Na jeseň roku 1944 Gwerkovú zatklo gestapo a až po vojne objavili jej telo v masovom hrobe v Kremničke.