Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Regióny

V Banskej Bystrici prehľadávali dve školy, dostali výhražný email

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Išlo o Gymnázium Andreja Sládkoviča a Strednú priemyselnú školu Jozefa Murgaša.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Banská Bystrica 9. mája (TASR) - Na dvoch stredných školách v Banskej Bystrici muselo byť vo štvrtok prerušené vyučovanie. Dôvodom boli výhražné emaily, ktoré školy v tento deň dostali, s podobným obsahom ako prišli v utorok (7. 5.) do škôl po celom Slovensku. Išlo o Gymnázium Andreja Sládkoviča a Strednú priemyselnú školu Jozefa Murgaša.

"Môžeme potvrdiť, že na dvoch stredných školách v Banskej Bystrici bolo dnes prerušené vyučovanie a budovy prehľadané políciou. Žiadna hrozba nebola nájdená," konštatovala pre TASR hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja Lenka Štepáneková.

Podľa Zuzany Hrabovskej z Prezídia Policajného zboru (PZ) v týchto prípadoch išlo o emaily zo dňa 7. mája, avšak riaditeľstvá uvedených škôl jeho obsah nahlásili na bezplatné telefónne číslo 158 až vo štvrtok.

"Keďže túto situáciu nepodceňujeme, príslušníci PZ postupne školské zariadenia dôkladne prehľadali, reálna hrozba bombovým útokom sa nepotvrdila," uviedla Hrabovská.

V prípade utorkových bombových hrozieb na školách šlo s najväčšou pravdepodobnosťou o kybernetický útok. Polícia k stredajšiemu (8. 5.) dňu evidovala vyše 1500 podaní na základné, materské a stredné školy. Po dôkladných prehliadkach sa hrozby nepotvrdili. Po páchateľovi polícia pátra.

"Prípad vyšetruje Národná kriminálna agentúra ako obzvlášť závažný zločin teroristického útoku. Vyšetrovanie naďalej intenzívne pokračuje. Bližšie informácie nie je možné aktuálne poskytnúť z dôvodu, aby nedošlo k sťaženiu alebo k zmareniu vyšetrovania. Páchateľovi za takýto skutok hrozí trest odňatia slobody na 20 až 25 rokov, prípadne doživotie," zdôraznila Hrabovská s tým, že viac informácii poskytnú hneď, ako to procesná situácia dovolí.