Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Regióny

V Bratislave pribudne 17 informačných skruží

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Najviac informačných skruží, šesť, má pribudnúť v Starom Meste. Štyri majú byť osadené v Petržalke a Novom Meste, dve v Karlovej Vsi a jedna v Ružinove.

Bratislava 13. novembra (TASR) - V Bratislave pribudne 17 informačných skruží. Slúžiť majú ako legálne výlepové plochy výhradne pre kultúrne, spoločenské a športové akcie, nie na reklamné účely. Nahradia pôvodné betónové skruže. Vyplýva to z rozhodnutia bratislavského mestského zastupiteľstva (MsZ), ktoré schválilo nájom pozemkov na dobu neurčitú za 6205 eur na rok pre spoločnosť Rengl Slovensko.

"Úsilie za tým bolo vyčistiť mesto a poskytnúť plochy za relatívne dobrú protihodnotu kultúrnym a športovým podujatiam, ktoré nejdú cez sociálne siete," skonštatoval primátor Bratislavy Matúš Vallo, podľa ktorého je problémom vylepovanie plagátov na stĺpy či rozvodné skrine.

Najviac informačných skruží, šesť, má pribudnúť v Starom Meste. Štyri majú byť osadené v Petržalke a Novom Meste, dve v Karlovej Vsi a jedna v Ružinove. Konkrétne miesta boli vybraté aj v spolupráci s Metropolitným inštitútom Bratislavy (MIB) a Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom (BKIS), ktoré bude mať zľavu.

Ich vizuál mal byť tiež konzultovaný s architektmi, podobné sa majú využívať napríklad vo Viedni. Spôsob prenájmu na dobu neurčitú vybral bratislavský magistrát pre jednoduchší spôsob vypovedania zmluvy v prípadne jej porušenia. Napríklad, ak by sa tam objavili komerčné informácie. V takom prípade magistrát deklaruje, že dané zariadenie bude z verejného priestoru odstránené.

"Snažíme sa o odstránenie vizuálneho smogu, ale treba ho mať aj nejakým spôsobom regulovaný. Aktéri v športe a kultúre potrebujú takéto priestory," podotkla mestská poslankyňa Dana Kleinert. Podľa poslanca Juraja Káčera je naivné si myslieť, že sa napriek týmto zariadeniam nebudú lepiť plagáty "hocikde" alebo že sa na nich neobjavia aj reklamné materiály. Podľa neho tento návrh nedáva koncepčne logiku. Magistrát deklaruje, že v septembri 2024 predloží poslancom materiál s vyhodnotením projektu.

Hlavné mesto za súčinnosti súkromnej spoločnosti odstránilo v roku 2021 celkovo 37 reklamno-informačných skruží, ktoré boli dlhodobo v zanedbanom stave a umiestnené bez vysporiadaného vzťahu k mestským pozemkom pod nimi. Odstránenie prebehlo počas pandémie, keď boli verejné akcie obmedzené. S uvoľňovaním opatrení zaznamenalo mesto v roku 2022 nárast nelegálneho vylepovania plagátov po rozvodných skriniach, lávkach, mostoch či budovách. Informačné skruže sú prenosné.