Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

V centre Košíc vznikne Ostrov kultúry s novou galériou remesiel

Ulička remesiel v Košiciach Foto: TASR

Nevyužitý priestor na Hrnčiarskej ulici v Košiciach vyplní kultúrny stánok.

Košice 16. augusta (TASR) - Ostrov kultúry ponúkajúci výlet do minulosti Košíc a ich tradičných remesiel vznikne v centre mesta v Uličke remesiel vedľa Katovej bašty. V rozšírenom areáli pod správou Východoslovenského múzea prebiehajú práce na rekonštrukcii historických objektov, pričom na dosiaľ nevyužívanom pozemku na Hrnčiarskej 11 pribudne od budúceho roku nová galéria s priestorom pre tradičné remeslá.

Do konca tohto roku tak má vzniknúť príťažlivý kultúrny stánok múzea s pravidelnými výstavami, rozširujúcimi uchovávanie a rozvíjanie dávnych tradícií. Na investičný projekt Ostrovy kultúry - Ulička remesiel, ktorý je súčasťou príprav na projekt Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) Košice 2013, bolo vyčlenených 1,48 milióna eur.
Práce na Hrnčiarskej ulici
Foto: TASR


„Rozšíri sa nám celý areál, ktorý bude využiteľný pre kultúru mesta Košíc, a vytvorí sa tak podľa mňa najväčší uzatvárateľný areál v centre mesta,“ uviedol pre novinárov riaditeľ Východoslovenského múzea Róbert Pollák.

Expozícia historických remesiel s galériou bude spojená s prezentáciou ojedinelých stredovekých archeologických nálezov. Na mieste pôvodného domu na Hrnčiarskej 11 napríklad archeológovia nedávno našli kompletne zachovaný krčah z 18. storočia.

V areáli Katovej bašty pribudne expozícia fortifikácie - obranného systému stredovekých Košíc, ktorý bude umiestnený v kazematách Katovej bašty. Na prízemí Pamätného domu Františka II. Rákociho budú informačno-lektorské služby spojené s "Múzeum shopom".

Súčasťou projektu je vytvorenie priestoru pre exteriérovú prezentáciu a workshopy. "Lákadlom pre deti bude interaktívna dobývacia veža, ktorou budú môcť dobyť stredoveké hradby nášho mesta," povedal Pollák.

Vzhľadom na umiestnenie v historickom centre Košíc má byť areál magnetom cestovného ruchu, vhodný aj na zážitkové prezentácie pre návštevníkov, ako je Noc múzeí či Gurmán Fest.

Projekt patrí do skupiny siedmich investičných akcií, na ktoré získal Košický samosprávny kraj (KSK) finančné prostriedky z eurofondov. Autormi sú architekti Martin Drahovský a Anton Reitzner, zhotoviteľom diela je firma Eurovia SK.