Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Regióny

V centre Prievidze pred okresným súdom pribudne nový trvalkový záhon

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Mesto realizovalo v minulom období viacero nových trvalkových záhonov, ktoré doplnili verejný priestor pred hotelom Magura a na Námestí piaristov.

Prievidza 7. apríla (TASR) - Nový záhon pribudne v centre Prievidze. S revitalizáciou zeleného ostrovčeka pred budovou okresného súdu na Ulici G. Švéniho začali pracovníci Technických služieb mesta Prievidza (TSMPD) v týchto dňoch. Nevzhľadnú zeleň z prerastených krovín nahradia kvitnúcimi trvalkami a okrasnými drevinami. Informovala o tom hovorkyňa mesta Zuzana Krajčiová.

"Hlavnou myšlienkou návrhového riešenia je premena statickej zelene, ktorá pozostáva predovšetkým z ihličnatých drevín, na zmiešaný trvalkový záhon, meniaci sa v priebehu celého vegetačného obdobia," načrtla Krajčiová.

Štruktúra záhonu je podľa nej navrhnutá z trvaliek a drevín, ktorých výber rešpektuje extrémne podmienky daného miesta. "Aspekt skorej jari bude obohatený o cibuľoviny, ktoré oživia priestor hneď zo začiatku vegetačného obdobia. Celá plocha bola navrhnutá ako zmiešaný záhon drevín a trvaliek s cieľom narušiť fádnosť a anonymitu miesta," priblížila.

Do pôdy pracovníci TSMPD doplnia i organické zložky, využijú na to kompost z mestskej kompostárne. Doplnia i poškodené časti obrubníkov. Samotnú výsadbu trvalkových rastlín a kvetov po výmene pôdy, úprave podložia a obrubníkov budú realizovať v jesenných mesiacoch, ktoré sú na zakorenenie rastlín najvhodnejšie vďaka dostatku vlahy a nižších teplôt v porovnaní s letnými mesiacmi.

Mesto realizovalo v minulom období viacero nových trvalkových záhonov, ktoré doplnili verejný priestor pred hotelom Magura a na Námestí piaristov. "Pozitívne reakcie obyvateľov na nové mestské záhony sú pre nás veľmi cennou spätnou väzbou. Preto sa okrem strojovej výsadby kvetín snažíme obohacovať reprezentatívnu zeleň," skonštatovala primátorka Katarína Macháčková.

Ostrovček pred okresným súdom je podľa nej v súčasnosti svojím vzhľadom prehliadaným prvkom mestskej zelene, ktorá sa nachádza v najrušnejšej časti mesta. "Nová výsadba prinesie farby a reprezentatívnejší vzhľad, ktorý doplní líniu zelene a kvitnúcich rastlín v parku na Ulici A. Hlinku," dodala.