Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Regióny

V Humennom organizujú vzdelávací festival Ako sa rodí divadlo

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Otvárací ceremoniál pripravujú žiaci a pedagógovia Základnej školy Pugačevovej a umelci z Hereckého inštitútu.

Humenné 19. apríla (TASR) - V Humennom sa uskutoční prvý ročník vzdelávacieho festivalu Ako sa rodí divadlo. Ponúkne prednášky, besedy a vzdelávacie aktivity s profesionálnymi divadelníkmi. Program festivalu je určený predovšetkým pre pedagógov a žiakov základných, stredných a umeleckých škôl a pre žiakov so zdravotným znevýhodnením.

Ako uviedla pre TASR komunikačná koordinátorka festivalu Sandra Palenčárová, aktivity sú naplánované od 29. apríla do 6. mája vo vybraných humenských školách. Jedným z cieľov festivalu je podľa nej spojenie profesionálnych tvorcov s pedagógmi a študentmi. "Riaditeľkou festivalu je rodáčka z Humenného, režisérka Adriana Totiková, ktorá chce založiť novú tradíciu putovného festivalu s cieľom šíriť povedomie o divadle po celom Slovensku," dodala.

Otvárací ceremoniál pripravujú žiaci a pedagógovia Základnej školy Pugačevovej a umelci z Hereckého inštitútu. Počas posledného aprílového týždňa sa uskutoční takmer 20 podujatí, vrátane scénických čítaní a seminárov pre kultúrnych pracovníkov. Festival tiež ponúkne panelovú diskusiu o príprave žiakov na návštevu divadla a praktický seminár o scenári a réžii školských programov.

"Scénografka Zuzana Malcová vytvorila autorské dielo pre festival, 3D model kukátkového divadla, ktorý bude slúžiť ako učebná pomôcka a zároveň ako divadelný náznak s postavami divadelných profesií," doplnila Palenčarová.

Festival je súčasťou projektu Humenné - mesto kultúry s podporou Fondu na podporu umenia. Viac informácií o podujatí je dostupných na sociálnych sieťach organizátora, Hereckého inštitútu.