Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Regióny

V košickej nemocnici sa vlani narodilo 2422 detí, medzi nimi aj Sírius

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jozef Ďurník

U dievčat zaujali nevšednosťou mená Varvara, Rea alebo Tamia.

Košice 9. januára (TASR) - V košickej Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) sa v minulom roku narodilo spolu 2422 detí. Z toho je 52 percent chlapcov a 48 percent dievčat, 38-krát sa narodili dvojičky. Informovala o tom v utorok hovorkyňa nemocnice Monika Krišková.

"Najviac chlapcov dostalo v UNLP meno Oliver, Jakub, Šimon a Michal. Medzi dievčatami už niekoľko rokov vedú Natália, Viktória a Eliška," uviedla Krišková. Medzi netradičnými menami, ktoré sa vlani objavili v rodných listoch chlapcov, sú Zachari, Taylor, Selym, Ryuto, Marwan, Sírius či Lilian. U dievčat zaujali nevšednosťou mená Varvara, Rea alebo Tamia.

UNLP má pôrodnice na Rastislavovej 43 a na Triede SNP 1. Podľa primárky neonatologického oddelenia na Rastislavovej ulici Ivety Kostelníkovej sledujú moderné trendy a zavádzajú novinky, aby bol pôrod čo najkomfortnejší a bezpečný pre matku aj dieťa. "Zaviedli sme tzv. nepretržitý bonding, čiže priloženie dieťatka k matke okamžite po pôrode. Aj po dotepaní pupočnej šnúry a jej následnom prerušení dieťa zostáva koža na kožu pri matke dve hodiny na pôrodnej sále," priblížila.

V prvých dňoch tohto roka v nemocnici spustili rekonštrukciu časti gynekologicko-pôrodníckej kliniky na Triede SNP. "Rekonštrukcia sa začala na 16. poschodí, cieľom tejto fázy je obnovenie priestorov, spoločných sociálnych častí, sprchovacích priestorov a tiež vybavenie sociálnych zariadení všetkých pacientskych izieb," doplnil prednosta kliniky Peter Urdzík.