Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

V Košiciach pribudne 2013 nových stromov

Ilustračné foto Foto: TASR

Košická stromová adopcia je zároveň projektom ma podporu Európskeho hlavného mesta kultúry 2013.

Košice 22. októbra (TASR) – V Košiciach by malo do konca roka 2014 pribudnúť 2013 nových stromov. Vyhlásil to dnes pred novinármi primátor mesta Richard Raši. Akcia nazvaná Košická stromová adopcia tak podľa jeho slov dáva možnosť občianskej participácie na skvalitnení životného prostredia a zároveň sa tým podporuje myšlienka EHMK 2013.

„Adoptoval a zasadil som strom v mestskej časti Dargovských hrdinov, pred magistrátom, na sídlisku KVP aj Nad jazerom. Bol by som rád, ak by v budúcnosti vznikla takáto stromová výsadba v každej mestskej časti,“ povedal Raši. Spolu s ním si adoptovali stromy aj viceprimátori, starostovia mestských častí, poslanci, či predstavitelia cirkví.

„Strom si môže adoptovať ktorýkoľvek občan mesta. Správa mestskej zelene (SMZ) určí, aký strom sa hodí do konkrétneho prostredia a záujemca si ho môže odkúpiť,“ doplnil primátor. Starostlivosť po zasadení stromu už preberá SMZ.

Podľa Márie Bali zo SMZ je možnosť zakúpiť si stromy v sume od 18 do 124 eur. „Stromov je dostatok a my dúfame, že v meste takto vzniknú nové parkové plochy určené pre oddych,“ uviedla.