Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

V nemocničnej lekárni vo Zvolene môžu získavať prax študenti farmácie

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Nemocničná lekáreň vo Zvolene je tak druhou v sieti spoločnosti Agel SK so štatútom výučbovej lekárne. Ďalšia sa nachádza v Nemocnici Komárno.

Zvolen 5. októbra (TASR) - Slovenská lekárnická komora pridelila štatút "výučbová lekáreň" nemocničnej lekárni Nemocnice Zvolen. Štatút umožňuje, aby sa študenti v magisterskom študijnom programe v odbore farmácia uchádzali v tejto lekárni o odbornú prax.

Od septembra si tak študenti farmácie môžu vybrať na výkon povinnej praxe aj nemocničnú lekáreň vo zvolenskej nemocnici a aj sa na ňu prihlásiť. "Celková dĺžka lekárenskej praxe farmaceuta trvá šesť mesiacov a počas tohto obdobia majú študenti možnosť získať nové praktické zručnosti, overiť si svoje doterajšie vedomosti a v reálnej podobe vidieť a zažiť, čo všetko práca nemocničného farmaceuta zahŕňa," uviedla pre TASR vedúca nemocničnej lekárne Melisa Švecová.

Jednou z najdôležitejších úloh súčasnosti, ktorú lekárnici riešia, je podľa jej slov antimikrobiálna rezistencia (zníženie účinnosti alebo úplná neúčinnosť antibiotík proti baktériám), ktorá je veľkou výzvou v oblasti verejného zdravia. Nemocniční farmaceuti sú najdostupnejší zdravotnícki pracovníci, ktorí môžu plniť úlohu edukátorov v oblasti prevencie infekcií. Okrem iného sa podieľajú aj na vedení a vykonávaní klinických skúšok vo všetkých európskych krajinách. Tieto klinické štúdie majú zásadný význam pri dosahovaní neustáleho zlepšovania výsledkov liečby pacientov a zlepšovaní miery prežitia pacientov s akútnymi ochoreniami.

"Práve získavanie mladých farmaceutov je šancou na rozvoj celej oblasti farmácie. Tí, ktorí pôsobia ako nemocniční farmaceuti, sú síce menej známi verejnosti, pre nemocnice však plnia nezastupiteľnú úlohu," uviedol k lekárni riaditeľ nemocnice Ján Belanský.

Nemocničná lekáreň vo Zvolene je tak druhou v sieti spoločnosti Agel SK so štatútom výučbovej lekárne. Ďalšia sa nachádza v Nemocnici Komárno.