Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V okrese Košice-okolie potvrdili ohnisko moru včelieho plodu

Archívne foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Dôsledkom ochorenia je, že včely slabnú, hynú a znižuje sa ich opeľovacia schopnosť.

Beniakovce 22. mája (TASR) – Mor včelieho plodu v katastri obce Beniakovce potvrdila v prvej polovici tohto mesiaca Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS) Košice - okolie. Ako za ňu pre TASR uviedla Silvia Horváthová z oddelenie zdravia a ochrany zvierat, nariadili viacero opatrení.

„Jednak pre samotného včelára (likvidácia včelstiev aj úľov spálením) po vysírení včiel a určila aj trojkilometrový okruh ochranného pásma, kde RVPS nariadila ďalšie opatrenia pre všetkých včelárov v tomto okruhu a asistentov úradného veterinárneho lekára,“ spresnila s tým, že ide o zákaz premiestňovania včelstiev z pásma a vykonanie klinických prehliadok včelstiev na kontrolu ich zdravotného stavu „či nevykazujú klinické príznaky ochorenia.“

Ohnisko moru včelieho plodu zlikvidovali spálením. Pozorovacie obdobie je stanovené na tri mesiace. „Bolo zlikvidovaných všetkých päť včelstiev v chove, ochorenie bolo potvrdené v jednom včelstve,“ dodala Horváthová.

Ako vysvetlila, toto ochorenie sa u nás nelieči a včelstvá sa aj s materiálom musia likvidovať. Pôvodcom ochorenia je baktéria Paenibacillus larvae, ktorá je roky odolná v prostredí ako napríklad drevený úľ. Vytvára pritom odolné spóry a napáda včelí plod. „Dospelé včely sú voči nákaze odolné. Spóry v ich žalúdku nevyklíčia, uchovajú si však životaschopnosť. Spolu s výkalmi sa dostávajú mimo tela a môžu byť znovu zdrojom nákazy,“ povedala.

Uvedené ochorenie včiel patrí medzi najrozšírenejšie na svete. Napríklad v Spojených štátoch amerických sa lieči antibiotikami. Podľa Horváthovej však vzniká riziko rezistencie a následne výskytu rezíduí antibiotík v mede.

Dôsledkom ochorenia je, že včely slabnú, hynú a znižuje sa ich opeľovacia schopnosť. Ako povedala, populácia včelstiev sa znižuje, a tým dochádza aj k zníženiu opeľovania rastlín a zníženiu hektárových výnosov.

Podľa RVPS Košice – okolie včelie produkty takýchto včiel pre človeka nie sú nebezpečné a nenakazí sa, ale keďže môžu byť neskôr zdrojom nákazy, med sa nesmie používať na včelárske účely.