Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V partizánskej nemocnici zomrelo dieťa na meningitídu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Do nemocnice chlapca priviezla sanitka v piatok (16.2.) ráno, už popoludní sa u neho začali objavovať ďalšie príznaky a v krátkom čase došlo k septickému šoku so zlyhaním životne dôležitých orgánov.

Bratislava/Partizánske 23. februára (TASR) - V partizánskej nemocnici zomrel minulý týždeň na meningitídu malý chlapec. Do nemocnice ho priviezla sanitka v piatok (16.2.) ráno, už popoludní sa u neho začali objavovať ďalšie príznaky a v krátkom čase došlo k septickému šoku so zlyhaním životne dôležitých orgánov. Nový prípad nákazy sa nezaznamenal.

"Žiaľ, takýto extrémne rýchly priebeh meningitídy u malých detí je veľmi nebezpečný a aj pri správne vedenej liečbe má pomerne vysokú úmrtnosť. Ani v tomto prípade sa napriek maximálnej snahe zdravotníckeho tímu nepodarilo vývoj ochorenia zvrátiť a po hodinovej resuscitácii okolo pol siedmej hodine večer toho istého dňa pacient zomrel," povedal Tomáš Kráľ, hovorca siete nemocníc Svet zdravia.

Nemocnica podľa jeho slov informovala regionálne úrady verejného zdravotníctva. "Rodine pacienta aj personálu, ktorý bol s pacientom v blízkom kontakte, nariadila preventívne užívanie antibiotík. Keďže bolo dieťa umiestnené na samostatnej izbe, k styku s ostatnými pacientmi nedošlo. Priestor, kde sa pacient nachádzal, bol následne komplexne dekontaminovaný. Nemocnica neeviduje od tej doby žiadny ďalší prípad pacienta, u ktorého by sa prejavila meningitída," zhrnul Kráľ.

V prípade ochorenia na meningokokovú meningitídu je vždy dôležitý okamžitý zásah odborníka. Napriek rýchlej diagnostike a liečbe mnohí pacienti zomrú alebo končia s trvalými následkami. Meningokok vyvoláva najmä hnisavé zápaly mozgových blán a meningokokovú sepsu – otravu krvi. Jedinou účinnou prevenciou je očkovanie.