Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Regióny

V Prievidzi prezentuje kuchyňu Rómov nová publikácia

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Publikáciu slávnostne uviedli do života tento týždeň, obsahuje tradičné rómske jedlá, ktoré sú súčasťou života a kultúry Rómov žijúcich na hornej Nitre.

Prievidza 24. júna (TASR) - Rómsku kuchyňu prezentuje nová autorská publikácia Romane džuvľa andre tavibňaskeri - Rómske ženy v kuchyni. Vytvorila ju nezisková organizácia Spokojnosť, na jej tvorbe sa podieľali ženy z Prievidze.

"Základným predpokladom na ceste k porozumeniu, prijatiu inakosti a napokon k začleneniu Rómov do väčšinovej spoločnosti je poznanie kultúry, pochopenie životných motivácií," načrtla štatutárna zástupkyňa Spokojnosti Monika Dessuet.

Organizácia sa preto podľa nej rozhodla vytvoriť knižnú publikáciu Romane džuvľa andre tavibňaskeri - Rómske ženy v kuchyni, na ktorej tvorbe sa priamo podieľali ženy žijúce v rómskej komunite v Prievidzi.

Publikáciu slávnostne uviedli do života tento týždeň, obsahuje tradičné rómske jedlá, ktoré sú súčasťou života a kultúry Rómov žijúcich na hornej Nitre.

Spokojnosť – centrum sociálnych služieb pôsobí v regióne hornej Nitry a mesta Prievidza ako platforma pre šírenie porozumenia a tolerancie s víziou vytvorenia harmonickej spoločnosti bez rozdielov už 15 rokov. "Pomáha sociálne vylúčeným skupinám obyvateľov a marginalizovanej rómskej komunite s cieľom zlepšenia ich nepriaznivej sociálnej situácie, inklúzie a dosiahnutia pozitívnej zmeny," pripomenula hovorkyňa mesta Zuzana Krajčiová.