Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Regióny

V obci Nové Sady vznikne múzeum

Kaštieľ v Nových Sadoch bude po kompletnej rekonštrukcii slávnostne otvorený 18.augusta.

Nové Sady 13. augusta (TASR) – V obci Nové Sady v okrese Nitra pribudne nové múzeum. Umiestnené bude v zrekonštruovanom kaštieli Ghyczyovcov, na obnovu ktorého získala obec finančné prostriedky z eurofondov. Celkové náklady na obnovu historickej pamiatky dosiahli 1,312 milióna eur. Rekonštrukcia kaštieľa, ktorý bol pred dvoma rokmi v dezolátnom stave, sa začala v decembri 2010, slávnostné otvorenie sa uskutoční v sobotu 18. augusta.

Dnešný kaštieľ v centre obce je pravdepodobne pozostatkom ucelenejšej zástavby, opevneného uzavretého areálu. Opevnenia i ďalšie objekty však zanikli, rovnako ako neskoršia parková úprava okolo kaštieľa. Pôvodne renesančný kaštieľ bol postavený na základoch stredovekého hrádku. Ten dal postaviť Jozef I. Ghyczy, ktorý v roku 1550 dostal povolenie na stavbu objektu od kráľa Ferdinanda I. Pravdepodobne išlo o neskorostredoveký trojpriestorový objekt.

Počas druhej stavebnej fázy na začiatku 17. storočia bol na mieste hrádku postavený pohodlnejší renesančný kaštieľ. Z tohto obdobia zostal zachovaný klenbový systém a súvislé plochy renesančnej omietky. Poschodie bolo prestavané a zvýšené ďalšími stavebnými úpravami koncom 18. a začiatkom 19. storočia. V tejto stavebnej etape boli vykonané menšie prestavby, v rámci ktorých bola obnovená i fasáda. Na východnej strane bol vytvorený plytký rizalit s trojuholníkovým štítom a balkónom. Kaštieľ tak nadobudol klasicistický ráz. Posledné stavebné úpravy v druhej polovici 20. storočia súviseli s prispôsobením objektu novým funkciám - škole, neskôr vývarovni a predajni Jednoty. Kaštieľ svojou dispozíciou s netradičným umiestením nárožných bášt obohacuje typológiu renesančných kaštieľov.