Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Ružomberku naplnili kapacitu nového odboru duálneho vzdelávania

Ilustračná snímka Foto: TASR - Dušan Hein

V prvom a druhom ročníku absolvujú praktické vyučovanie v novovybudovanej učebni chémie a počas tretieho a štvrtého ročníka budú chodiť na prax do ružomberských papierní.

Ružomberok 19. septembra (TASR) – Kapacitu prvého ročníka nového odboru chemik operátor v systéme duálneho vzdelávania na Strednej odbornej škole (SOŠ) polytechnickej v Ružomberku sa podarilo naplniť. Do školských lavíc zasadlo dvanásť študentov z Ružomberka a okolia, no napríklad aj z Prešova. TASR o tom informoval komunikačný manažér ružomberského celulózovo-papierenského podniku Mondi SCP Ľubomír Čech.

Duálne vzdelávanie bude pre žiakov znamenať viac praktického vyučovania ako teórie. V prvom a druhom ročníku absolvujú praktické vyučovanie v novovybudovanej učebni chémie a počas tretieho a štvrtého ročníka budú chodiť na prax do ružomberských papierní. „Sme radi, že sa po 20 rokoch opäť našiel záujem o štúdium chemického odboru, a to nielen zo strany zamestnávateľa, ale aj zo strany študentov,“ povedal riaditeľ ružomberskej SOŠ polytechnickej Vladimír Pančík.

Podľa komunikačného manažéra v podniku pociťujú nedostatok technicky vzdelanej pracovnej sily. „Duálne vzdelávanie a nový odbor boli otvorené po zimnej súťaži základných škôl v okrese s názvom Regiochem, ktorá mala zážitkovým spôsobom podnietiť záujem žiakov o chémiu už na základných školách,“ doplnil Čech.

Ružomberské papierne pre tento odbor zafinancovali prestavbu novej modernej učebne, šatne, kabinetu učiteľa a pomôcky pre laboratórne pokusy. Motivačným je aj podnikové štipendium, ktoré im spoločnosť bude vyplácať mesačne na základe dosiahnutých študijných výsledkov, pravidelnej dochádzky a vzorného správania. Keďže tento odbor patrí medzi tzv. nedostatkové, štát ho podporuje motivačným štipendiom, ktoré je viazané na prospech.