Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

V S. Podhradí sprístupnia aj doteraz skryté časti hradu

Na snímke Spišský hrad. Foto: TASR - Adriána Hudecová

Počas sezóny chystajú na hrade viacero podujatí, po dvoch rokoch sa do areálu vráti medzinárodný kultúrny festival Súhradnice, ktorý sa uskutoční 10. augusta.

Spišské Podhradie 17. apríla (TASR) - Na Spišskom hrade pripravili na novú turistickú sezónu viacero noviniek. Riaditeľka Slovenského národného múzea - Spišského múzea v Levoči Dáša Pavúková Uharčeková pre TASR uviedla, že vzhľadom na stále pretrvávajúce čiastočné uzatvorenie horného hradu, sa snažili návštevníkom sprístupniť aj doposiaľ "skryté" časti.

"Ide o také zákutia, ktoré turisti nemali možnosť vidieť a sú odtiaľ zaujímavé pohľady na okolie. Presťahovali sme hradnú kuchyňu do novej časti, opäť je sprístupnená časť hradnej mučiarne, expozícia o dejinách hradu. Zaujme určite aj výstava hradu vo virtuálnej realite, ktorú sme priniesli ešte minulý rok a vďaka nej si budú môcť návštevníci ako keby zalietať ponad hrad. Ešte aj tento rok môžu vidieť výstavu veľkometrážnych fotografií k 30. výročiu zápisu hradu do zoznamu UNESCO," vymenovala Pavúková Uharčeková.

Jednou z noviniek sú aj "video-mapingové" nočné prehliadky, ktoré chcú spustiť v júli. Turisti sa tento rok dostanú až ku Kapitánskemu domu v hornej časti hradu a pozrieť sa budú môcť z tzv. Turzovej brány.

Počas sezóny chystajú na hrade viacero podujatí, po dvoch rokoch sa do areálu vráti medzinárodný kultúrny festival Súhradnice, ktorý sa uskutoční 10. augusta. Medzi tradičné aktivity patrí Deň detí, dvojtýždňové Hradohranie na začiatku júna a tajomné noci so živými sochami, ktoré budú tento rok trikrát. Návštevníci sa môžu tešiť aj na hudobné vystúpenia, predstaví sa napríklad zoskupenie La Gioia a vďaka spolupráci s českou organizáciou Kultura pod hvězdami uvidia aj muzikály Dracula a Děti ráje.

"Hrad sme otvorili už počas Veľkej noci, kedy sme boli prekvapení z mohutnej návštevnosti. Slávnostné otvorenie tento rok bude v trochu netradičnom čase, 8. mája. Bude to program plný šermu, tanca, rôznych atraktívnych kultúrnych vystúpení a sprístupníme aj novú menšiu expozíciu hradnej zbrojnice. Zároveň chystáme denný kvíz, ktorý prinesie takú dobrodružnú prehliadku hradu," priblížila riaditeľka.

Pre návštevníkov ostáva pre rekonštrukciu naďalej uzatvorená časť horného hradu. Väčšinu expozícií preniesli na dolné a stredné nádvorie a tiež na románske predhradie, ktoré bolo po minulé dva roky úplne uzavreté. "Veríme, že tá návštevnosť sa nám bude tento rok opäť zvyšovať, že návštevníkov prilákajú aj naše tradičné podujatia aj jednotlivé expozície," uzavrela Pavúková Uharčeková.